Cipras poručio da će sprovesti reformu

„Reforma penzionog sistema se mora sprovesti, jer je to neophodno. Dilema je reformisati sistem ili dozvoliti da se uruši“, rekao je Cipras
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 15:05h

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je, povodom godinu od dolaska na čelo Vlade, da će sprovesti reformu penzionog sistem uprkos žestokim protivljenjima.

„Reforma penzionog sistema se mora sprovesti, jer je to neophodno. Dilema je reformisati sistem ili dozvoliti da se uruši“, rekao je Cipras na mitingu pred oko četiri hiljade pristalica na atinskom stadionu, prenosi Tanjug.

Kako se očekuje, zakon o reformi penzionog sistema naći će se pred poslanicama parlamenta početkom februara. Reformi se protive ljevičari i unutar same Sirize.

Cipras je ponovio da neće smanjivati penzije i podsjetio da su ih prethodne vlade već smanjile 40 odsto pod pritiskom EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), glavnih međunarodnih kreditora Grčke.

On je kritikovao opoziciju desnice, tvrdeći da je njegova borba sa Briselom iznjedrila trajne promjene u EU.

„Evropa više nije ista“, poručio je Cipras.

Grčki sindikati su prošle sedmice postigli dogovor o generalnom štrajku protiv reforme penzionog sistema, koji će biti održan početkom februara.

„Odlučeno je da se 24-satni štrajk održi 4. februara“, saopšteno je iz većinskog sindikata u privatnom sektoru GSEE.

Predstavnici GSEE su kazali da Nacrt zakona o socijaloj zaštiti uništava penzionere, radnike i buduće generacije.

Grčka se nalazi pod pritiskom međunarodnih kreditora da smanji izdvajanja za penzije koja su najveće u Evropskoj uniji.

Vlada u Atini najavila je planove za smanjenje maksimalnih penzija sa sadašnjih 2,7 hiljada eura na 2,3 hiljade eura i uvođenje nove minimalne garantovane osnovne penzije od 384 eura.

Prema trogodišnjem planu dogovorenom sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i MMF-om, Grčka mora da uštedi 1,8 milijardi eura izdvajanja za penzije.

Bonus video: