"Teško ubijediti Francusku i Holandiju na proširenje EU"

"Balkan se shvata negativno izuzev ako je riječ o hrani. Politički ima negativnu konotaciju", kazala je Knajsel
458 pregleda 0 komentar(a)
Knajsl, Foto: Youtube (Screenshot)
Knajsl, Foto: Youtube (Screenshot)
Ažurirano: 08.01.2019. 13:34h

Ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel ukazala je da, i pored umora od širenja prisutnog u Francuskoj i Holandiji, Jugoistočna Evropa ne smije biti ostavljena po strani u vakuumu.

Karin Knajsel je, na konferenciji za medije, na kojoj je rezimirala spoljnopolitičku aktvnost Austrije u prošloj godini, izrazila zadovoljstvo što su, za vrijeme predsjedavanja Austrije EU, otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima Crne Gore i Srbije.

Međutim, istakla je da nije bilo lako pridobiti podršku za evropsku perspektivu zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Srbija ili Albanija, i druge, u Hagu ili Parizu.

"Umor koji je prisutan već je poznat. Lično sam osjetila u razgovorima koje sam vodila od proljeća da su kod mojih partnera u zapadnoevropskim zemljama izbori za Evropski parlament bili veoma blizu. Nama je taj region geografski, istorijski i ljudski bliži, što nije slučaj za Holandiju ili Francusku", rekla je Knajselova.

Podvukla je da je veoma teško uvjeriti Holanđane i Francuze da je Jugoistočna Evropa dio Evrope, prenosi Tanjug.

"Ja nikada ne govorim o Zapadnom Balkanu, jer ne volim tu riječ, koja je vještački pojam. Pored toga Balkan se shvata negativno izuzev ako je riječ o hrani. Politički ima negativnu konotaciju. Dosljedno govorim o Jugoistočnoj Evropi i za mene je Muzej savremene umjetnosti u Beogradu dio Evrope, za mene je Filharmonija Sarajeva dio Evrope. Osjećam se možda privrženija, na osnovu geografskog položaja, tom regionu nego neko, na primjer, u Belfastu", objasnila je Knajselova.

Dodala je i da njeno "evropsko-političko srce" jasno kaže da se ne može Jugoistočna Evropa ostaviti po strani u vakuumu, ali istovremeno i razumije da u Holandiji ili Francuskoj postoje drugačija viđenja.

Apelovala je na francuskog i holandskog kolegu da se prisjete prošlosti.

"Bili ste oni koji su geopolitički uvijek razmišljali u većim kategorijama. Podsjetila bih na Miterana 80-ih godina. Niko tada nije želio zemlje Mediterana koje su neposredno izašle iz vojnih dikatatura. Francuzi su bili ti, koji su ih uveli u EU, oni su bili ti koji su se trudili i oko Rumunije. Neophodno je uvijek primijeniti onu praksu koja već postoji", poručila je Knajselova.

Istakla je da Evropu treba shvatiti kao kulturni prostor i na osnovu toga djelovati.

Bonus video: