NAPADI U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI

Njemački imam: Žene su same krive za napade zbog parfema i odjeće

"Bilo je među njima (ženama) i onih koje su bile oskudno odjevene i koje su imale parfem. To je bio dovoljno da za neke Sjevernoafrikance da ih napastvuju. No to ne znači da mislim da žene ne bi trebale tako da budu odjevene"
63 pregleda 35 komentar(a)
Žene, protest Keln, Foto: Reuters
Žene, protest Keln, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 20:35h

Njemački imam Sami Abu-Jusuf izjavio je za rusku telviziju REN da su za zlostavljanja i seksualne napade koji su se dogodili u novogodišnjoj noći u Kelnu krive same žene zbog toga što su imale parfem i nisu bile propisno odjevene.

"Nije izneneđujuće što su muškarci htjeli da ih napadnu. (Ako su tako bile odjevene) to je kao dolivanje ulja na vatru", rekao je on, prenio je britanksi dnevnik "Dejli meil".

Sami Abu Sajef je imam džamije Al Tavhed u Kelnu i propovijeda salafizam, ultrakonzervativnu formu sunitskog islamizma.

Kako su naveli mediji, nakon brojnih kritika u javnosti, imam je pokušao naknadno da opravda svoju izjavu.

"Bilo je među njima (ženama) i onih koje su bile oskudno odjevene i koje su imale parfem. To je bio dovoljno da za neke Sjevernoafrikance da ih napastvuju. No to ne znači da mislim da žene ne bi trebale tako da budu odjevene", rekao je Sami Abu-Jusuf. 

Njemačko tužilaštvo je saopštilo da je broj prijava seksualnih napada i pljački u Kelnu tokom novogodišnje noći, za koje se sumnjiče migranti, porastao na više od 800.

U saopštenju se navodi da se 521 prijava odnosi na neki vid seksualnog zlostavljanja, uključujući tri prijave silovanja.

Ti napadi izvršeni 31. decembra u centru Kelna, a za koje se sumnjiče migranti sjevernoafričkog i arapskog porijekla, podstakli su žestoku debatu u Njemačkoj oko toga kako intergrisati gotovo 1,1 milion izbjeglica koje su u tu zemlju stigle tokom prošle godine.

Njemačka policija je pokrenula istragu protiiv 21 osobe iz sjevernoafričkih zemalja zbog učešća u napadima u Kelnu, a osam njih je trenutno u pritvoru.