"MRAČNO POGLAVLJE U ISTORIJI"

Eksperti UN: Belgija da se izvini za zločine u Kongu

Stav Radne grupe Ujedinjenih nacija je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan
642 pregleda 1 komentar(a)
Belgijski premijer Šarl Mišel, Foto: Beta-AP
Belgijski premijer Šarl Mišel, Foto: Beta-AP

Rasna diskriminacija protiv Afrikanaca "endemična je" u belgijskim institucijama i Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije, saopštili su eksperti Ujedinjenih nacije.

Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije, navodi se u prelaznom izvještaju radne grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porijekla u Belgiji.

Stav Radne grupe Ujedinjenih nacija je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan, prenosi Tanjug.

"Zabrinuti smo zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porijekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju. Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji", navode eksperti UN u izvještaju.

Eksperti su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga "kao sredstvo pomirenja" s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u istoriji.

Dodaje se da belgijska vlada treba "da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije".

Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta belgijskog premijera saopštili su da će vlada pažljivo pročitati i proijceniti izvještaj prije nego što da bilo kakav komentar, prenosi agencija.

Vladavina Belgije u Kongu dugo je kritikovana kao jedan od najgorih primjera kolonijalne zloupotrebe i za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usljed masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza.