Austrija pokreće ekonomsku ofanzivu u Rusiji

Austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener će drugog februara otputovati u Moskvu gdje će biti održan sastanak Mješovite komisije, zajedno sa Kosakom
0 komentar(a)
Rusija, Moskva
Rusija, Moskva
Ažurirano: 15.01.2016. 15:08h

Austrija namjerava da, i pored sankcija EU, pojača saradnju sa Rusijom, pa će Mješovita međuvladina komisija za ekonomsku saradnju i trgovinu dvije zemlje biti održana početkom februara u Moskvi.

Mješovita komisija je trebalo da održi sastanak još 2014. godine u Beču, kao što je to bilo predviđeno dvogodišnjim ritmom održavanja sjednica, ali to nije bilo moguće jer je EU na listu lica kojima je zabranjen ulazak u Uniju stavila zamjenika ruskog premijera Dmitrija Kozaka, kopredsjedavajućeg Komisijom.

Dvije godine je trebalo da se pronađe pragmatično rješenje i sankcije zaobiđu, ali ne i prekrše, navodi bečki dnevnik "Prese".

Austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener će drugog februara otputovati u Moskvu gdje će biti održan sastanak Mješovite komisije, zajedno sa Kosakom.

Inače, posljednji sastanak bilateralne komisije održan je 11. decembra 2012. godine u Moskvi.

Miterlener je predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera još u oktobru obavijestio o svojim planovima putovanja.

"Austrija će djelovati u skladu sa režimom sankcija EU", obećao je on u pismu.

Na sastanak u Rusiju vicekancelara će pratiti, između ostalih, i šef naftne kompanije OMV Rajner Zele.

Cilj sastanka je da se ponovo ožive trgovinski odnosi.

Austrijski izvoz u Rusiju je opao između januara i oktobra prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2014. godine za čak 40 odsto - na 1,6 milijardi eura, a petina ruskih turista manje je posjetilo Austriju.

Moskva je zadovoljna što najviši predstavnici zvaničnog Beča koriste svaku priliku da ukažu na besmislenost sankcija EU pa želi da podstakne jačanje ekonomske saradnje.

Bonus video: