Proizvođači automobila predviđaju novi pad prodaje u Rusiji 2016.

Prodaja vozila u Rusiji već je počela da bilježi pad poslije rekorda od tri miliona vozila postignutog 2012. godine. Tokom naredne tri godine rusko tržište smanjilo se ukupno za 45 odsto i sada se nalazi na petom mjestu na evropskom tržištu
1 komentar(a)
Moskva, Foto: Twitter
Moskva, Foto: Twitter
Ažurirano: 14.01.2016. 12:27h

Svjetski proizvođači automobila predviđaju za 2016. pad prodaje od 4,7 odsto u Rusiji, poslije pada od 35,7 odsto prošle godine izazvanog recesijom koja je pogodila zemlju, saopštilo je danas Evropsko poslovno udruženje.

Tokom 2015. prodato je 1,6 milona vozila u Rusiji, što je predstavljalo treću uzastopnu godinu pada na tom tržištu, rekao je na konferenciji za štampu u Moskvi Jerg Šrajber, predsjednik odbora za automobile tog udruženja.

Veliki zapadni i azijski proizvođači vozila mnogo su ulagali posljednjih godine na ruskom tržištu, koje je 2012. postalo drugo u Evropi poslije Njemačke.

Šrajber je rekao, međutim, da je prošla godina bila teška i da se ne vidi pozitivna dinamika.

"Tržište se još nije stabilizovalo, ali tempo pada je usporen", dodao je Šrajber.

Prodaja automobila posebno je pogođena sadašnjom ekonomskom krizom, koja se ogleda rastom cijena i padom kupovne moći domaćinstava. S druge strane, pad ruske rublje, nastavljen krajem godine pod uticajem pada cena nafte, uticao je na porast cijena uvoznih vozila i rezervnih delova za ta vozila.

Prodaja vozila u Rusiji već je počela da bilježi pad poslije rekorda od tri miliona vozila postignutog 2012. godine. Tokom naredne tri godine rusko tržište smanjilo se ukupno za 45 odsto i sada se nalazi na petom mjestu na evropskom tržištu, rekao je Šrajber.

Da bi podržala tržište vlada je uvela premije i subvencije za kredite za automobile i te mjere je produžila i za ovu godinu. Izdvojena suma za podršku ovom tržištu mogla bi da bude podignuta na 50 milijardi rublji (600 miliona evra).

Bonus video: