Moldavski predsjednik odbio uticajnog biznismena za premijera

Moldavija je u političkoj krizi otkada je iz tri banke nestalo je 1,5 milijardi eura uoči izbora 2014. godine. Prošle godine je Moldavija imala pet premijera
84 pregleda 0 komentar(a)
Kišinjev protest, Foto: Screenshot (YouTube)
Kišinjev protest, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.01.2016. 16:54h

Moldavski predsjednik Nikola Timofti odbio je danas predlog da imenuje uticajnog biznismena i političara Vlada Plahotniuka za premijera, navodeći da postoje sumnje u njegov integritet.

Provevropska Demokratska partija, koja predvodi koaliciju s većinom i parlamentu, danas je za mandatara predložila Plahotniuka koji ima poslovne interese u sektoru nafte, finansijama, bankarstvu i medijima.

Timofti je, međutim, rekao da postoje osnovane sumnje u Plahotnikuov integritet i da neće da ga imenuje za mandatara. Predsjednik je poručio proevropskoj koaliciji da izabere drugog kandidata do sjutra popodne.

Parlament je zbog optužbi o korupciji oborio vladu krajem oktobra. Ako poslanici ne izaberu novu vladu do 29. janaura, Timofti će raspustiti skupštinu i raspisati prijevremene izbore.

Plahotniuk se ranije danas na skupu u Kišinjevu, na kojem je je učestvovalio više hiljada ljudi, založio za stabilnost. Na drugom okupljanju više hiljada ljudi je protestovalo što je on predložen za premijera.

Moldavija je u političkoj krizi otkada je iz tri banke nestalo je 1,5 milijardi eura uoči izbora 2014. godine. Prošle godine je Moldavija imala pet premijera.

Bonus video: