Putin: Zahtjev Turske NATO-u nakon obaranja aviona ponižavajući

"Turska je članica NATO. Međutim, problemi koji su nastali nemaju nikakve veze sa članstvom Turske u NATO. Niko nije napao Tursku", rekao je Putin
23 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2016. 20:57h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je zahtjev Turske upućen NATO-u radi zaštite nakon incidenta sa ruskim avionom su-24 korak koji je "ponižavajući" i "čudan" za tu zemlju.

"Turska je članica NATO. Međutim, problemi koji su nastali nemaju nikakve veze sa članstvom Turske u NATO. Niko nije napao Tursku", rekao je Putin u intervjuu za njemački Bild, prenio je Tas.

"Umjesto da pokušaju da nam daju objašnjenje za taj ratni zločin koji su počinili obaranjem našeg aviona koji je gađao teroriste, turska vlada je požurila u sjedište NATO tražeći zaštitu što, po mom mišljenju, djeluje dosta čudno i ponižavajuće za Tursku", kazao je Putin.

"Ponavljam, NATO štiti svoje članice od napada, ali niko nije napao Tursku. Ako Turska ima interese drugdje u svijetu, u susjednim zemljama, da li to znači da NATO mora da zaštiti te interese. Znači li to da Njemačka, kao član NATO, mora da pomogne Turskoj da se proširi na susjedne teritorije?", rekao je Putin, navodi Tas.

Bonus video: