Putin: Situacija sa Krimom je ista kao sa Kosovom, svako ima pravo na samoopredjeljenje

Na tvrdnju lista Bild da je razlika između Kosova i Krima u tome što je Srbija vodila rat protiv kosovskih Albanaca, Putin je odgovorio da je NATO vojno intervenisao protiv Jugoslavije
50 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2016. 14:34h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uporedio je situaciju na Krimu sa Kosovom i upitao, ako narod na Kosovu ima pravo na samoopredjeljenje, zašto onda to isto pravo ne važi i za Krim.

U intervjuu njemačkom časopisu Bild, Putin je rekao da međunarodno pravo treba da važi za sve podjednako.

"Ovo je takođe bio slučaj na Krimu. Prema Povelji UN-a, svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje. Uzmite Kosovo, ranije su tela UN odlučila da bi Kosovo trebalo da bude nezavisno od Srbije i da interesi vlade Srbije treba da se podrede", rekao je Putin.

Na tvrdnju lista Bild da je razlika između Kosova i Krima u tome što je Srbija vodila rat protiv kosovskih Albanaca, Putin je odgovorio da je NATO vojno intervenisao protiv Jugoslavije.

"Činjenica je da je bio dug rat u kojem su Srbija i njena prijestonica Beograd bombardovani i napadani projektilima. To je bila vojna intervencija Zapada i NATO protiv ostatka Jugoslavije. Sada vas pitam: Ako Kosovari imaju pravo na samoopredjeljenje, zašto narod na Krimu ne bi imao? Rekao bih: Svako treba da se povinuje jedinstvenim međunarodnim pravilima i ne treba da ih mijenja vremenom po svom nahođenju", rekao je Putin.

On je rekao da slučaj Krima nije pitanje granica i državnih teritorija već "budućnosti ljudi".

"Nacionalistički udar u ukrajinskoj prestonici Kijevu u februaru 2014. veoma je uplašio 2,5 miliona Rusa koji žive na Krimu. Šta smo uradili? Nismo ratovali, nismo pucali, nijedna osoba nije ubijena. Naši vojnici su samo spriječili ukrajinske trupe na Krimu da spriječe slobodu izražavanja naroda. Na referendumu, o kojem je odlučio stari saziv parlamenta Krima - većina građana glasala je da pripada Rusiji. To je demokratija, volja naroda", naveo je Putin.

Bonus video: