Brisel: Pronašli otisak prsta osumnjičenog za napade u Parizu

Policija još traga za 26-godišnjim Abdeslamom, koji se sumnjiči da je učestvovao u napadima u Parizu, a zatim se povezao sa prijateljima u Belgiji koji su ga preko francuske granice vratili do Brisela
0 komentar(a)
Brisel policija, Foto: Reuters
Brisel policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 11:42h

Policija je u u pretresu stana u Briselu, gdje se krio jedan od ključnih džihadista pobjegao nakon napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 osoba, pronašla njegove otiske, tragove eksploziva i pojaseve.

U stanu u okrugu Šerbik policija je pronašla tragove eksploziva i otiske bjegunca Salaha Abdeslama, objavili su belgijski istražitelji. Stan je bio iznajmljen na lažno ime.

Belgijsko državno tužilaštbvo navodi da su pronađeni ostaci eksploziva TATP i tri ručno izrađena pojasa koji su možda korišćena za prenošenje eksploziva. Sve to pronađeno je pretresom stana 10. decembra u ulici Berž.

Policija još traga za 26-godišnjim Abdeslamom, koji se sumnjiči da je učestvovao u napadima u Parizu, a zatim se povezao sa prijateljima u Belgiji koji su ga preko francuske granice vratili do Brisela.

Abdeslam je državljanin Francuske, ali je rođen u Briselu.

Vjeruje se da je iznajmio vozilo u Belgiji, koje je poslije pronađeno blizu koncertne dvorane Bataklan u kojoj su napadači pobili 89 osoba.

Abdeslam je iznajmio i vozilo "Reno klio" i rezervirao dvije hotelske sobe izvan Pariza prije napada.

Nije potpuno jasna uloga koju je odigrao u napadima u kojima se eksplozivom raznio njegov brat Brahim.

Sumnja se da je vođa grupe bio Abdelhamid Abaud, državljanin Belgije, ubijen zajedno sa svojom rođakom Hasnom Aitbulačen u razmjeni vatre sa policijom pet dana nakon napada kada je policija upala u stan u Parizu gdje su se krili i bilo naoružani.

Bonus video: