Islamska država planirala napad u Austriji

Navodne pripreme za teroristički napad u Minhenu u novogodišnjoj noći dio su plana Islamske države za sprovođenje istovremenih atentata u šest zemalja, među kojima je i Austrija, tvrdi turski list
57 pregleda 0 komentar(a)
Beč Božić, Foto: Beta/AP
Beč Božić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2016. 08:54h

Islamska država planirala je da izvede napade tokom novogodišnje noći i u Austiji, prenose danas bečki mediji pisanje turske štampe.

Navodne pripreme za teroristički napad u Minhenu u novogodišnjoj noći dio su plana Islamske države za sprovođenje istovremenih atentata u šest zemalja, među kojima je i Austrija, tvrdi turski dnevnik "Hirijet dejli njuz", pozivajući se na neimenovane predstavnike države.

Turska obavještajna služba je, kako navode mediji, navodno blagovremeno informisala evropske partnere čime su spriječeni napadi.

Turska obavještajna služba MIT, nakon hapšenja dva pripadnika Islamske države u Ankari saznala je za planove za izvršenje terorističkih napada.

Islamska država, prema tvrdnji turskog dnevnika, planirala je napade u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji.

Austrijska policija je, par dana pred katolički Božić, saopštenjem javnosti prenijela upozorenje dobijenog od prijateljske službe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, međutim, naglašava da to upozorenje nije došlo iz Turske.

Na osnovu upozorenja austrijske vlasti preduzele su opsežne mjere predostrožnosti i povećale stanje pripravnosti, kao i prisustvo policije na ulicama.

Bonus video: