Holandski premijer "relativni optimista" povodom Britanije

Kameron kaže da i Britanija vjeruje u princip slobode kretanja za radnike Unije, ali želi da spriječi da pridošlice koriste beneficije prije nego što doprinesu sistemu socijalne pomoći
0 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Reuters
Mark Rute, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 16:14h

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da je "relativni optimista" da bi EU na samitu u feburaru mogla da postigne dogovor sa Britanijom o reformama koje traže Britanci.

"Mislim da bi mogli da stignemo dotle u februaru, ja sam relativni optimista. Ali ostaje još dosta toga da se uradi," rekao je Rute na konferenciji za štampu povodom početka šestomjesečnog predsjedavanja Holandije Uniji.

Holandija je tradicionalni saveznik Britanije u pogledu stavova o slobodnom tržištu u Evropi, ali Rute je odbio da ulazi u to gdje leže najveće teškoće, rekavši da ne bi bilo "od pomoći" da se to iznosi u javnost, prenio je Rojters.

Britanski premijer Dejvid Kameron želi da promijeni neke propise EU prije nego što Britanci izađu na referendum o ostanku u Uniji koji treba da se održi do kraja 2017. godine.

Kameron želi da Unija smanji birokratiju i prenese više ovlašćenja sa Brisela na zemlje članice. On takođe želi garancije da će Britanija biti zaštićena od veće političke integracije i ekonomskih odluka članica eurozone.

Među najspornijim pitanjima je međutim želja Britanije da ukine socijalna davanja migrantima iz drugih zemalja EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji, što druge članice EU smatraju diskriminacijom koja narušava princip slobodnog protoka ljudi i radne snage između članica Unije.

Kameron kaže da i Britanija vjeruje u princip slobode kretanja za radnike Unije, ali želi da spriječi da pridošlice koriste beneficije prije nego što doprinesu sistemu socijalne pomoći.

Bonus video: