Junker: Bez oštrih kazni za Poljsku

Poslije serije upozorenja iz UN, Savjeta Evrope i OEBS-a da vladajuća stranka ozbiljno gazi temeljne vrijednosti EU, kao što su pravna država, nezavisno pravosuđe i sloboda i nezavisnost medija, premijerka je kazala da će vlada strpljivo objašnjavati suštinu reformi koje želi da sprovede
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 15:49h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas u Amsterdamu da Evropska unija ne vodi hajku protiv Poljske zbog kontroverznih reformi nove euroskeptične vlade Poljske i da ne očekuje nikakve posebne kaznene mjere protiv te zemlje, poslije rasprave koja je u Evropskoj komisiji zakazana za 13. januar.

"Ne napadamo Poljsku. Ne dramatizujemo mnogo. Ne vodimo hajku na Poljsku", kazao je Junker, a prenosi poljski javni sevis TVP.info.

On je upitan o reakciji EU na reformu pravosuđa koja je paralisala rad Ustavnog suda u Poljskoj i na izmjene zakona o medijima kojima su javni televizijski i radio servis, 17 regionalnih stanica i nacionalna novinska agencija PAP direktno potčinjeni ministru državnog trezora, rekao je da Poljsku ne čekaju oštre mjere, kakva je mjera oduzimanja prava glasa u EU.

"Ozbiljan je problem, ali mi moramo da imamo dobre i prijateljske odnose sa vladom Poljske. Naš pristup je vrlo konstruktivan ne vodimo hajku na Poljsku", ponovio je Junker.

Potpredsjednik EK Frans Timermans rekao je danas, na istoj konferenciji za novinare, da je ministrima spoljnih poslova i pravde Vitoldu Vaščikovskom i Zbignjevu Žobru u ime EK zatražio zvanično objašnjenje novih zakona ali da još nije dobio odgovore.

On je dodao da je pozvao vladu Poljske da izmijeni zakon o Ustavnom sudu, a predsjednika Andžeja Duda da stavi veto na podržavljenje javnih medija.

Poslije serije upozorenja iz Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i OEBS-a da vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda ozbiljno gazi temeljne vrijednosti EU, kao što su pravna država, nezavisno pravosuđe i sloboda i nezavisnost medija, poljska premijerka Beata Šidlo kazala je danas u Radomu da će vlada strpljivo objašnjavati suštinu reformi koje želi da sprovede, a za koje ima podršku većine u oba doma parlamenta.

Bonus video: