BIVŠI GENERALNI SEKRETAR NATO SMATRA:

Solana: Pogoršanje odnosa s Moskvom oslabilo poziciju Turske u Siriji

"Poslije novembarskih terorističkih napada u Parizu intenzivirali su se pokušaji da se učvrsti saradnja zemalja u borbi protiv terorizma, uključujući i saradnju Francuske i Rusije. Ako Turska želi da se njeni odnosi s EU poboljšaju, biće prinuđena da se pridruži tome", piše Solana
0 komentar(a)
Havijer Solana, Foto: Wikipedia
Havijer Solana, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 02.01.2016. 15:28h

Pogoršanje odnosa s Moskvom ne samo da je Ankari donijelo sankcije nego je oslabilo i poziciju Turske u Siriji, smatra bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Solana, koji je na čelu Alijanse bio od 1995. do 1999. godine, u tekstu za sajt "Projekat sindikat" koji se bavi globalnim međunarodnim odnosima, objašnjava zbog čega Ankara ne smije da odustane od mogućnosti da se pomiri s Rusijom, prenio je Sputnjik.

Prema njegovim riječima, za Evropsku uniju, koja je počela da se zbližava s Turskom zbog izbjegličke krize, borba protiv Islamske države ostaje prioritet.

"Poslije novembarskih terorističkih napada u Parizu intenzivirali su se pokušaji da se učvrsti saradnja zemalja u borbi protiv terorizma, uključujući i saradnju Francuske i Rusije. Ako Turska želi da se njeni odnosi s EU poboljšaju, biće prinuđena da se pridruži tome", piše Solana.

On navodi da bi upravo Turska zbog svoje blizine Siriji mogla da odigra važnu ulogu u pokretanju mirovnog procesa u regionu, da nije drastičnog pogoršanja odnosa s Rusijom nakon što je turska avijacija oborila ruski avion iznad Sirije.

Nategnuti odnosi s Moskvom ne samo da su doveli do ekonomskih sankcija ruskih vlasti, nego su udarili i na položaj Turske u Siriji, navodi Solana.

Rusija je svoje avione angažovane u regionu opremila raketama tipa „vazduh-vazduh“, što može da oslabi uticaj Ankare iznad sjeveroistočne granice sa Sirijom, smatra bivši generalni sekretar NATO-a.

Sadašnji položaj Turske Solana opisuje kao „zamršeno klupko“, iz kojeg zemlja može da se ispetlja ako se bude pridržavala „strateškog pristupa“, prije svega ako bude priznala neophodnost stabilizacije situacije u Siriji i jednom za svagda objasnila svoju ulogu u borbi protiv Islamske države.

Preporučujemo za Vas