SKUP ORGANIZOVALI SVOBODA I DESNI SEKTOR

Kijev: Pripadnici ekstremne desnice slavili godišnjicu rođenja saradnika Nacista

"Slava Ukrajini! Slava herojima! Smrt neprijateljima!", skandirali su učesnici demonstracija koji su se prošetali od centra grada do trga Majdan, glavnog mjesta okupljanja učesnika protesta koji su doveli do svrgavanja nekadašnjeg ukrajinskog predsjednka Viktora Janukoviča
53 pregleda 2 komentar(a)
Ukrajina, nacionalisti, Foto: Reuters
Ukrajina, nacionalisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2016. 19:56h

Nekoliko hiljada pripadnika ukrajinske ekstremne desnice večeras je prošetalo ulicama Kijeva, povodom godišnjice rođenja šefa ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere, koji je tokom Drugog svjetskog rata sarađivao sa Nacistima.

"Slava Ukrajini! Slava herojima! Smrt neprijateljima!", skandirali su učesnici demonstracija koji su se prošetali od centra grada do trga Majdan, glavnog mjesta okupljanja učesnika protesta koji su doveli do svrgavanja nekadašnjeg ukrajinskog predsjednka Viktora Janukoviča.

Današnja šetnja održana je na poziv stranaka ekstremne desnice Svoboda i Desni sektor. Pristalice tih stranaka nosili su nacionalističke zastave i portret Stepana Bandere.

Bandera je bio jedan od ukrajinskih nacionalističkih lidera, i dalje je kontroverzna ličnost u Ukrajini, jer ga jedni smatraju nacionalnim herojem i simbolom borbe za nezavisnot bivše sovjetske republike, dok ga drugi optužuju da je sarađivao s nacistima.

On je bio ideološki šef antisovjetskoih snaga koje su se borile protiv Crvene armije i koji su masakrirali Poljake na zapadu Ukrajine. Dio tog nacionalističkog pokreta sarađivao je sa nacistima.

Stepana Banderu otrovao je jedan agent sovjetskog KGB-a 1959. godine.

Preporučujemo za Vas