"Erdoganovu metaforu o Hitlerovoj Njemačkoj su neki mediji iskrivili"

Na pitanje novinara da li je izvršni predsjednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao: "Već postoje primjeri toga u svijetu. To možete da vidite i na primjeru Hitlerove Njemačke"
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.01.2016. 19:15h

Kancelarija turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je danas da su njegovi komentari o predsjedničkom sistemu u Njemačkoj u vrijeme Adolfa Hitlera - pogrešno interpretirani i da on nije htio da kaže da je to primjer efikasnog predsjedničkog sistema.

Na pitanje novinara da li je izvršni predsjednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao: "Već postoje primjeri toga u svijetu. To možete da vidite i na primjeru Hitlerove Njemačke."

"I poslije toga je bilo primjera u mnogim drugim državama", naveo je turski predsjednik, a prenijela turska agencija Dogan.

Erdogan želi da izmijeni turski Ustav kako bi uglavnom ceremonijalna titula predsjednika postane izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije, prenio je Rojters.

"Erdoganovu metaforu o Hitlerovoj Njemačkoj su neki mediji iskrivili i iskoristili u suprotnom značenju", navodi se u saopštenju turskog predsjedništva.

Predsjednik je želio da kaže da izvršno predsjedništvo može da postoji u unitarnoj državi i da ono ne zavisi o federalnom sistemu upravljanja, kao i da ni predsjednički ni parlamentarni sistem ne garantuju da neće biti zloupotrebe moći, navela je Erdoganova kancelarija.

"Ukoliko se sistem zloupotrebljava, to može da rezultuje lošim vladanjem i katastrofama poput Hitlerove Njemačke. Važno je insistirati na pravednoj vladavini koja služi narodu", saopštilo je tursko predsjedništvo, dodajući da je nedopustivo sugerisati da je Erdogan prikazao Hitlera u pozitivnom svijetlu.

Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, posvetila je najviše pažnje poslije pobjede na parlamentarnim izborima u novembru ustavnim promjenama.

Opozicione stranke se slažu za potrebom za promjenama u ustavu, koji je stupio na snagu poslije puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsjedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

Bonus video: