Otvorene željezničke stanice u Minhenu

Pet do sedam pripadnika Islamske države iz Sirije i Iraka navodno je planiralo da se raznese na više mjesta u Minhenu, uključujući dvije stanice
0 komentar(a)
Minhen stanica, Foto: Reuters
Minhen stanica, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2016. 15:08h

Željezničke stanice u Minhenu ponovo su danas otvorene, a vozovi redovno saobraćaju, pošto je bezbjednosni zvaničnik njemačke države Bavarska rekao da upozorenje na napad Islamske države nije više akutno.

"Nemamo više konkretne nagovještaje terorističke prijetnje danas niti sjutra na određenoj lokaciji", izjavio je novinarima bavarski ministar unutrašnjih poslova Haokim Herman, upozorivši, međutim, da sveukupna prijetnja od terorizma u Evropi ostaje na visokom nivou.

Policija je u Minhenu, uoči Nove godine, evakuisala glavnu željezničku stanicu i stanicu Pasing, a ljudima je savjetovano da izbjegavaju gužve.

Herman je rekao da je prijateljska strana obavještajna služba upozorila Njemačku na neposrednu prijetnju od napada u ponoć. Pet do sedam pripadnika Islamske države iz Sirije i Iraka navodno je planiralo da se raznese na više mjesta u Minhenu, uključujući dvije stanice.

Do sada niko nije uhapšen, a još se ispituju podaci koje je policija dobila o mogućim napadačima, rekao je Herman.

Herman je pozvao građane Minhena da budu oprezni, ali istovremeno da ne dozvole da terorističke prijetnje remete njihov svakodnevni život.

U Minhenu je sinoć angažovano više od 500 policajaca i pripadnika specijalnih jedinica iz cijele Bavarije kako bi evakuisali i obezbijedili željezničke stanice. Danas je na ulicama glavnog grada Bavarske i dalje bilo 100 policajaca.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da situacija u Evropi i Njemačkoj nastavlja da bude ozbiljna i u novoj godini i da će njemačke bezbjednosne službe pratiti situaciju i djelovati u skladu s tim.

Bonus video: