Holandija preuzima predsjedavanje EU

"Holandija preuzima predsjedavanje u trenutku kada javnost više ne izražava bezrezervnu podršku odlukama Unije. Nakon napada u Francuskoj i sa prilivom izbjeglica i migranta, EU se našla na ozbiljnom testu"
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2016. 10:10h

Holandija danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom (EU), a šef holandske diplomatije Bert Kenders je rekao da će se se ta država posvetiti suštinskim pitanjima Unije, ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti

Kenders je kazao da će težište biti i na većem povezivanju građana i civilnog društva sa Briselom.

"Holandija preuzima predsjedavanje u trenutku kada javnost više ne izražava bezrezervnu podršku odlukama Unije. Nakon napada u Francuskoj i sa prilivom izbjeglica i migranta, EU se našla na ozbiljnom testu", rekao je Kenders.

Holandija će, kako je naveo, imati važan zadatak da pomogne da EU pronađe zajednička rješenja za brojna pitanja.

Na vrhu briselske agende u prvoj polovini 2016. svakako će se naći i pitanje "Breksita" koje se tiče redefinisanja odnosa Velike Britanije i EU, ali i pitanje klimatskih promjena i energetske politike, očuvanja zdravih javnih finansija Evrozone, jačanja uloge EU u svijetu, prenose agencije.

Očekuje se da će dominantna tema biti izbjeglička kriza, prije svega dogovor o preraspodjeli izbjeglica unutar Evrope i borba protiv terorizma.

Već krajem januara trebalo bi da se održi prvi od šest sastanaka ministara pravde i unutrašnjih poslova, a sredinom februara slijedi samit o migraciji na najvišem nivou.

"EU je zasnovana na osnovnim vrijednostima slobode, demokratije, vladavine prava, jednakosti i solidarnosti. Holandija obećava da će posvetiti veću pažnju sveobuhvatnom pristupu problema migracija i međunarodne bezbjednosti", naveo je Kenders.

Članice, prema njegovim rečima, imaju kolektivnu odgovornost da upotrebe svoje kapacitete da pomognu smanjivanje ljudskih nedaća izazvanih ratom i siromaštvom.

Migraciona kriza je, kako je ocijenio, razotkrila različite nedostatke u evropskoj oblasti slobode, bezbjednosti i pravde i potreban je zajednički pristup koji uključuje rješavanje političkih i ekonomskih uzroka migracije, poboljšanje granične kontrole, uslova prihvata izbjeglica.

"Unija od 28 članica nije savršena, ali ona pruža ključno oruđe za hvatanje u koštac sa izazovma današnjice", rekao je Kenders.

Holandija će 1. jula predati predsjedavanje Slovačkoj.

Bonus video: