"POTREBNI ATMOSFERA I DUH KONSENZUSA"

Junker: Političke svađe mogu štetiti rumunskom predsjedavanju EU

Dančila je pokušala da ubijedi Junkera da je Rumunija posvećena EU uprkos zabrinutosti zbog slabljenja vladavine prava i sporne reforme pravosuđa
318 pregleda 0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je danas upozorio Rumuniju da bi žestoki unutrašnjepolitički sukobi mogli da zasjene njeno predsjedavanje Evropskom unijom.

Junker je naveo da su Rumuniji potrebni "atmosfera i duh konsenzusa" jer "besmislene polemike mogu izazvati brojne probleme na unutrašnjem i spoljnom planu".

Prema njegovim riječima, zemlja koja predsjedava EU treba da "priguši ili skloni u stranu unutrašnje političke probleme". "Rumunija ne treba da stvara sijenku izvozeći unutrašnje probleme u Evropu", izjavio je Junker.

Predsjednik EK je nešto kasnije rekao da je dobio uvjeravanja da "unutrašnji problemi" neće praviti probleme rumunskom predsjedavanju, nakon sastanka s predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom i premijerkom Vjorikom Dančilom.

Dančila je pokušala da ubijedi Junkera da je Rumunija posvećena EU uprkos zabrinutosti zbog slabljenja vladavine prava i sporne reforme pravosuđa.

"Mi, zajedno s Komisijom, treba da damo građanima odgovore koji će im pokazati da je proevropski put jedini put", navela je ona.

Predsjednik Johanis je rekao da se u Rumuniji "ne može pregovarati o vladavini prava".

On je naveo da će sukobljeni rumunski zvaničnici naći "zajednički jezik" tokom presjedavanja i da "svi razumiju" da unutrašnja politika ne treba da ima uticaja.

Preporučujemo za Vas