Evropa u strahu dočekuje Novu 2016. godinu

U Parizu je otkazan tradicionalni novogodišnji vatromet. Tokom najluđe noći 11.000 policajaca, vojnika i vatrogasaca patroliraće ulicama francuske prijestonice. Više od 60.000 policajaca biće raspoređeno širom zemlje
52 pregleda 0 komentar(a)
Brisel, Foto: Reuters
Brisel, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2015. 14:57h

London, Pariz, Moskva, Brisel, Ankara i Njujork dočekuju Novu 2016. godinu uz rekordne bezbjednosne mjere u strahu od terorističkih napada.

Mjere bezbjednosti pojačane su u gotovo svim evropskim prijestonicama. Brisel je otkazao tradicionalni doček Nove godine na trgovima, vlasti u Parizu zabranile su održavanje tradicionalnog vatrometa na Jelisejskim poljima, na ulice Londona izaći će rekordno veliki broj vojnika i policijaca u novogodišnjoj noći, navode britanski mediji.

Zbog novih terorističkih prijetnji belgijski zvaničnici otkazali su novogodišnji vatromet i sve proslave na otvorenom, koje privlače više od 100.000 turista svake godine.

Odluka o zabrani uslijedila je nakon što je više terorista uhapšeno zbog sumnje da su planiralli napade u navedenim gradovima.

Moskovski Crveni trg, mjesto gdje se tradicionalni okupljaju Rusi i turisti povodom dočeka Nove godine, ove godine biće zatvoren za slavlje.

"Nije tajna da Moskva može biti na meti terorista", izjavio je gradinačelnik ruske prijestonice Sergej Sobjanin.

U Parizu je otkazan tradicionalni novogodišnji vatromet. Tokom najluđe noći 11.000 policajaca, vojnika i vatrogasaca patroliraće ulicama francuske prijestonice. Više od 60.000 policajaca biće raspoređeno širom zemlje. Ipak, ulazak u Novu 2016. godinu proslaviće se na Jelisejskim poljima.

"Ove godine Pariz će proslaviti Novu godinu u atmosferi pribranosti i solidarnosti", objavila je gradonačelnica francuske prijestonice An Idalgo na svojoj internet stranici.

Pojačane snage bezbjednosti, sa 1.500 čuvara reda, planirane su za sjutra i u Beču, čije vlasti, nisu odustale od održavanja najvećeg dočeka Nove godine na otvorenom, mada nisu isključile mogućnost otkazivanja u posljednjem trenutku.

Bonus video: