Austrija vratila stotine migranata u Sloveniju

Prevodioci su primijetili da se navodi migranata o državljanstvu ne poklapaju, zbog čega su spriječeni pri ulasku u Austriju
1 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2015. 10:24h

Austrijska policija je, od subote, više stotine izbjeglica spriječila da uđe iz Slovenije u Austriju, potvrdio je danas portparol policije austrijske pokrajine Koruška Rajner Dionisio.

On je, u izjavi APA, kazao da su izbjeglice vraćene zbog navođenja lažnog državljanstva.

"Izbjeglice se registruju u Sloveniji, ali mi kontrolišemo te navode po slučajnom uzoru. Prilikom ispitivanja uz pomoć prevodioca se ispostavilo da su državljani drugih zemalja, nego što su naveli prilikom registracije u Sloveniji", objasnio je Dionisio.

Prevodioci su primijetili da se navodi migranata o državljanstvu ne poklapaju, zbog čega su spriječeni pri ulasku u Austriju.

Dionisio je kazao da su austrijske vlasti u stalnom kontaktu sa slovenačkim kolegama i da se razmatra kako bi se ovakvi slučajevi ubuduće izbjegli.

Austrijska policija ukazuje da je u prošlosti broj migranata koji su navodili lažno državljanstvo bio mnogo manji, a da se proteklih dana značajno povećao.

Prema zakonu o strancima postoji mogućnost, kako naglašava policija, da se sprovodi test jezika prilikom ulaska u zemlju, a ako se ispostavi da je navedena lažna zemlja porekla osoba može biti vraćena sa granice.

Bonus video: