Knjiga Putinovih blistavih izjava: "Riječi koje mijenjaju svijet"

Mandatar za hrvatskog premijera juče je kazao da će izabrati najbolje i najkvalitetnije ljude za vladu, ali nije iznio više detalja
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2015. 10:22h

Pristalice Vladimira Putina objavile su knjigu sa nekim od najupečatljivijih izjava Vladimira Putina i poslale primjerak Kremlju sugerišući da bi to bio idealan praznični poklon za patriotske ruske zvaničnike, prenio je Rojters.

Knjiga, pod nazivom „Riječi koje mijenjaju svijet“, je najnoviji izraz divljenja obožavalaca koji predsjednika smatraju spasiteljem moderne Rusije i pored parfema i votke još jedan je u nizu predmeta na temu Putina.

„Primijetili smo da se sve što Putin kaže u određenoj mjeri obistinjuje“, kazao je Anton Volodin, autor knjige od 400 stranica, koju je objavila grupa „Mreža“, koja podržava Kremlj.

„U ovoj knjizi smo zabilježili njegove riječi i potvrdili tu zamisao“.

Među zabilježenim citatima su Putinova prijetnja da će „zbrisati“ čečenske ekstremiste, zatim njegova tvrdnja da je Krim uvijek bio i ostao „neodvojivi“ dio Rusije, i bizarno odbijanje Letonije kada je poručio Rigi da od Moskve može jedino očekivati da dobije „uši mrtvog majmuna“, što je ruski izraz za ništa.

Prost i vulgaran rječnik je tipičan za Putina i pomaže mu da pošalje signal državnoj bezbjednosnoj eliti iz koje je, kao bivši obavještajni agent, ponikao. U skorijem citatu, koji se nije našao u knjizi, Putin je ranije ovog mjeseca ponovo pribjegao vulgarnom i rekao da je tursko političko rukovodstvo obaranjem ruskog aviona možda „odlučilo da poliže Amerikance na određenom mjestu“.

Ostali citati u knjizi se uglavnom fokusiraju na Putinov patriotizam.

„Rusija je moj cijeli život“, glasi jedan, dok drugima kritikuje zapadnu demokratiju i istopolne brakove.

Nikoai Svanidze, istoričar, kazao je da ga nova knjiga podsjeća na „Malu crvenu knjigu“ i citate komunističkog lidera Mao Cedunga koja je objavljena 1960-ih.

„To je azijska tradicija“, kazao je on. „Države sa autoritarnim režimima uvijek pokušavaju da objave najblistavije izjave lidera čak ukoliko izjave i nijesu baš blistave“.

Knjiga bi trebalo da se nađe u ruskim knjižarama u januaru po cijeni od 800 rubalja (oko deset eura)

Grupa „Mreža“ je juče objavila da je poslala 1000 primjeraka u Kremlj, koji ih je proslijedio zvaničnicima i političarima kao poklon uoči novogodišnjih praznika.

Pojedini zvaničnici su kazali da su dobili poklon sa instrukcijom da im stoji na stolu, kako bi im pomogao da razumiju odluke koje stoje iza ruske domaće i spoljne politike.

Bonus video: