Makedonija ukida zaštitne mjere uvedene zbog grčke krize

Zaštitne mjere su, kako se ističe, postigle cilj zbog kojih su uvedene, ne nerušavajući rad makedonskih kompanija s grčkim partnerima. "Ravnoteža u bilansu plaćanja i stabilnost domaćeg bankarskog sistema su održani", ističe NBM
0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2015. 11:35h

Narodna banka Makedonije (NBM) sjutra će ukinuti zaštitne mjere za sprječavanje odliva kapitala iz te zemlje u Grčku, koje je uvela 28. juna zbog grčke dužničke krize.

Kako se navodi u sasopštenju, te privemene mjere bile su uvedene radi zaštite od narušavanja ravnoteže bilansa plaćanja i stabilnosti finansijskog sistema Makedonije usljed eventualnog odliva kapitala u Grčku zbog dužničke krize u toj susjednoj zemlji.

Zaštitne mjere su, kako se ističe, postigle cilj zbog kojih su uvedene, ne nerušavajući rad makedonskih kompanija s grčkim partnerima. "Ravnoteža u bilansu plaćanja i stabilnost domaćeg bankarskog sistema su održani", ističe NBM.

Podsjeća se da su zaštitne mjere donesene na rok od šest mjeseci sa mogućnošću produžavanja, ali se navodi da njihovo dejstvo nije produženo, jer se stanje u Grčkoj stabilzuje, a kreditori su produžili s finansijskim podržavanjem te zemlje nakon što se obavezala da će sprovoditi dogovorene ekonomske i socijalne reforme.

Bonus video: