Opasnost od terorizma može otkazati "Novogodišnju trasu"

Obavještajne službe navele su i više imena mogućih atentatora, ali dosadašnja provjera i istraga nisu doveli do konkretnih rezultata, navodi policija u saopštenju
1 komentar(a)
Beč, Foto: Reuters
Beč, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 10:24h

Zbog opasnosti od terorizma austrijska prijestonica bi mogla ove godine da ostane bez "Novogodišnje trase", odnosno najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, koji svake godine privlači više stotine hiljada Bečlija i turista, piše danas dnevnik "Esterajh".

Obavještajne službe upozorile su na opasnost od terorističkih napada na masovnim manifestacijama, a tako i na proslavi Nove godine koja predstoji.

Na "Novogodišnjoj trasi" u Beču, koja se prostore ulicama centra grada, okupi se svake godine oko 700.000 ljudi.

"Još uvijek nema konkretne prijetnje, ali se ne isključuje u potpunosti otkazivanja 'Novogodišnje trase'", rekao je bečkom dnevniku portparol policije Patrik Majerhofer.

Austrijska policija povećala je tokom vikenda mjere bezbjednosti u Beču nakon što su dobijena upozorenja na opasnost od atentata za više evropskih prijestonica, među kojima je i glavni grad Austrije.

Portparol policije Kristof Pelcl ističe da ne postoji nikakva konkretna opasnost kada je riječ "o mjestu ili vremenu", kao i da , iz ne postoji razlog za otkazivanje planiranih manifestacija.

Prema saopštenju policije u danima pred Božić od prijateljske obavještajne službe dobijena su upozorenja od atentata za više evropskih prijestonica.

Prema tom upozorenju moglo bi doći do terorističkog napada između Božića i Nove godine.

Ova informacija, kako ističe bečka policija, "od većeg je intenziteta i značaja nego do sada opšte poznata apstraktna opasnost", zbog čega je policija preduzela mjere predostrožnosti.

Takođe su obavještajne službe navele i više imena mogućih atentatora, ali dosadašnja provjera i istraga nisu doveli do konkretnih rezultata, navodi policija u saopštenju.

Čuvari reda ističu da je povećan nadzor i obezbjeđenje prije svega manifestacijha i saobraćajnih čvorišta.

Takođe će biti sprovedene intenzivnije kontrole osoba, povećan je stepen obazrivosti policije posebno za stvari u kojima bi mogao biti transportovan eksploziv.

Policija je upozorila i predstavnike grada Beča, gradskog prevoza, austrijskih željeznica, kao i hitne pomoći i vatrogasaca povodom predstojeće proslave Nove godine.

Pored Beča u stepen povećane privranosti stavljene su snage u pokrajinama Donja Austrija, Štajerska i Burgenland.

"Ako dođe do napada sve snage bi mogle brzo biti preusmjerene na Beč", objasnio je Pelcl ovu mjeru.

Bonus video: