Večera za beskućnike Madrida u zgradi opštine

"Zaista sam oduševljen. Da nisam ovdje pozvan večeras, jeo bih samo sendvič", dodaje Francisko koji je u nedostatku boljeg rješenja tri mjeseca spavao u crkvi
121 pregleda 0 komentar(a)
Madrid Božić, Foto: Beta/AP
Madrid Božić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.12.2015. 15:24h

U gradskoj opštini Madrid 200 beskućnika imalo je priliku da provede prijatno badnje veče, a na meniju je bila čorba od plodova mora, grilovana orada i jagnjeći kotlet.

"Ovo je sjajno", rekao je 67-godišnji Fransisko Lopez dok se smještao za jedan od 22 stola ukrašena crvenim trakama u dvorištu palate Sibel, monumentalnog zdanja u kojem se nalazi madridska opština.

"Zaista sam oduševljen. Da nisam ovdje pozvan večeras, jeo bih samo sendvič", dodaje Francisko koji je u nedostatku boljeg rješenja tri mjeseca spavao u crkvi.

Opština Madrid, na čijem je čelu ljevičarska koalicija uz podršku partije Podemos koja se protivi štednji, odobrila je španskoj nevladinoj organizaciji Mensaheros de la Pas da organizuje badnje veče u zgradi opštine.

Madridska gradonačelnica Manuela Karmena, bivši sudija i aktivista za prava radnika u doba diktature Fransiska Franka, bila je među zvanicama prije serviranja obroka. Prije nego što se vratila kući na badnje veče sa porodicom održala je zdravicu u kojoj je poželjela "mnogo sreće svima, a ovog dana mir".

Ogromna božićna jelka napravljena od kartonskih kutija, sa zvijezdom od plastičnih flaša na vrhu, krasila je unutrašnje dvorište u kojem je održan banket.

Katolički sveštenik Anhel Garsija, osnivač organizacije Mensaheros de la Pas, istakao je da je cilj ove inicijative da se "ljudi učine srećnim, da im se pruže ljubav i pažnja".

Karmena i njen tim od dolaska na čelo opštine doprinijeli su poništenju više desetina iseljenja porodica iz kuća i uspostavili uslugu medijacije za stanovnike koji ne mogu da plaćaju kredit za nekretnine.

U Madridu prema zvaničnim podacima ima oko 1.900 beskućnika, od kojih 40 odsto spava na ulici, a ostali u prihvatnim centrima.

Bonus video: