Njemci zaostaju za susjedima u inovacijama

Na čelu liste zadržala se Švajcarska sa 75 indeksnih bodova, dok je drugo mjesto, sa 64 boda, zauzeo Singapur, a na trećem je Finska, s 57 bodova. Na četvrtom mjestu je Belgija, s 56 bodova, koliko ima i Njemačka, na petom mjestu
57 pregleda 0 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2015. 09:36h

Njemačka na području inovacija zaostaje za nekim svojim europskim susjedima i Singapurom i zauzima peto mjesto na ljestvici 35 ekonomija obuhvaćenih istraživanjem, saopštilo je Udruženje njemačke industrije (BDI).

Na čelu liste zadržala se Švajcarska sa 75 indeksnih bodova, dok je drugo mjesto, sa 64 boda, zauzeo Singapur, a na trećem je Finska, s 57 bodova. Na četvrtom mjestu je Belgija, s 56 bodova, koliko ima i Njemačka, na petom mjestu, pokazao je izvještaj BDI.

“Postoji opravdana zabrinutost da ćemo zaostajati ako ne postanemo inovativniji. Njemačka bi trebalo da bude među prve tri zemlje u ukupnom vrjednovanju”, kazao je predsjednik Njemačke akademije tehničkih nauka (Acatech), Henning Kagermann, prenosi SEEbiz.

On je naveo da je posebno zabrinut zbog situacije u njemačkim malim i srednjim preduzećima, jer tek polovina njih ima vlastite odjele za istraživanje i razvoj, a to je razlog zbog kojega nijesu u cijelosti uživali beneficije iz programa državnih poticaja u tome području.

Od zemalja srednje i istočne Evrope u istraživanju su ulestvovale Češka, Mađarska i Poljska. Na listi 35 zemalja, Češka je zauzela 21. mjesto s 29 bodova, a slijedi Mađarska na 24. mjestu s 22 boda i Poljska na 27. mjestu s 12 bodova.

Italija je s 20 bodova zauzela 25. mjesto, odmah iza Mađarske. Na samom dnu liste su Brazil, Meksiko i Indija, s nula bodova.

Pokazatelj inovacija, koji se objavljuje jednom godišnje, komparativna je studija o snazi na području inovacija. Zemlje uspoređuje u područjima industrije, nauke, obrazovanja, upravljanja i društva, kao i u ukupnom indikatoru u odnosu na vodeće globalne industrijske sile i nove ekonomije.

Bonus video: