Mjere štednje u ruskoj vladi: Bez automobila skupljih od 30.000 i telefona skupljih od 200 eura

U okviru mjera štednje, u decembru je usvojen zakon kojim se ukida usklađivanje sa inflacijom plata činovnika, vojske i sudija, sve do 1. januara 2017. godine, prenosi RBC
0 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 14:26h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je danas u okviru mjera štednje ukaz o smanjenju administracije vlade za deset odsto.

Medvedev je u susretu sa potpredsjednicima vlade kazao da je to neophodno u globalnim ekonomskim uslovima i u komplikovanoj situaciji sa deficitom budžeta.

"Aparat ima svojstvo elastičnosti i ako ne budemo kontrolisali veličinu raširiće se iz objektivnih razloga", kazao je Medvedev, dodajući da smanjenje aparata ne smije da utiče na kvalitet rada.

U okviru mjera štednje, u decembru je usvojen zakon kojim se ukida usklađivanje sa inflacijom plata činovnika, vojske i sudija, sve do 1. januara 2017. godine, prenosi RBC.

Od početka naredne godine koriguje se i sistem državnih narudžbina za potrebe činovnika koji tako neće moći da iz budžetskih sredstava kupuju automobile skuplje od 30.000 eura i telefone skuplje od 200 eura.

Krajem avgusta Blumberg je, pozivajući se na neimenovane izvore saopštio da se smanjuje i broj činovnika u predsedničkom aparatu i najavili mogućnost smanjenja plata, ali je šef predsjedničke administracije to demantovao.

Bonus video: