Britanija: Sve veći jaz između bogatih i siromašnih

Kada je riječ o deset odsto najbogatijih britanskih domaćinstava, njihovo ukupno bogatstvo, uključujući penzije, povećano je 21 odsto od 2012. do prošle godine
1 komentar(a)
London, Foto: Shutterstock
London, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2015. 08:15h

Najbogatiji Britanci akumuliraju bogatstvo tri puta brže od najsiromašnijih, pokazali su najnoviji zvanični podaci koji će vjerovatno pojačati zabrinutost u vezi rastuće nejednakosti u Velikoj Britaniji.

Kada je riječ o deset odsto najbogatijih britanskih domaćinstava, njihovo ukupno bogatstvo, uključujući penzije, povećano je 21 odsto od 2012. do prošle godine.

Bogatstvo polovine najsiromašnijih domaćinstava u istom periodu poraslo je sedam odsto, prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS), prenosi Tanjug.

Ukupno bogatstvo svih domaćinstava je od 2012. do prošle godine poraslo 18 odsto na 11,1 bilion funti (GBP) odnosno 16,6 biliona dolara, zahvaljujući rastu privatnih penzionih fondova.

Objavljeni podaci su, takođe, pokazali da najveći dio bogatstva pripada najbogatijima, s obzirom na činjenicu da je najuticajnijih deset odsto domaćinstava kontrolisalo oko 45 odsto ukupnog bogatstva, dok je najsiromašnijih deset odsto kontrolisalo manje od jedan odsto.

Pitanje nejednakost je goruća politička tema u Britaniji, koja se i dalje postepeno oporavlja od recesije iz 2008 i 2009. godine, najgore u posljednjih nekoliko decenija.

Bonus video: