Putin: Evropa ne sprovodi samostalno spoljnu politiku

"U principu, to je normalno kada se dio suvereniteta preda vojno-političkom bloku, ali u trenutnoj situaciji evropski suverenitet nije predat u ruke samo NATO-u, već njenom lideru - SAD", istakao je ruski predsjednik
7 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 16:15h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da Evropa ne sprovodi samostalno spoljnu politiku, nego da dio svog suvereniteta nije predala samo NATO-u, već i Vašingtonu.

"Problem sa Evropom je što ne sprovodi samostalno spoljnu politiku“, rekao je Putin u dokumentarnom filmu Saide Medvedeve "Svjetski poredak", koji je emitovan na televizijskom programu "Rusija 1", prenio je Sputnjik.

"U principu, to je normalno kada se dio suvereniteta preda vojno-političkom bloku, ali u trenutnoj situaciji evropski suverenitet nije predat u ruke samo NATO-u, već njenom lideru - SAD", istakao je ruski predsjednik.

Kao primjer, Putin je naveo ulazak američkih vojnika u Irak, podsjetivši da su se i Njemačka i Francuska zalagale protiv toga, te su im svi prebacili da nisu u pravu.

"Potvrdilo se da je sam (bivši predsjednik Francuske Žak) Širak, koji je gajio bliske odnose sa sunitskim dijelom Bliskog istoka, još tada previdio do čega će to dovesti. Svjedoci smo da su sve te zemlje doživjele urušavanje državnosti, da terorizam cvjeta, a kao rezultat imamo napade po Parizu. Širak je to tada govorio i bio je u pravu, isto kao i (bivši kancelar Njemačke Gerhard) Šreder", ocijenio je Putin.

Rusije ne očekuje od Evrope da se odrekne sjevernoatlantske orijentacije, već da prestane slijepo da prati instrukcije Vašingtona i započne aktivno da pronalazi rješenja, rekao je Putin.

"Smatram da bi bilo ispravno da naši evropski partneri počnu da pronalaze sopstvena rješenja, a ne da slušaju instrukcije koje dolaze sa one strane okeana“, istakao je Putin.

Predsjednik Rusije naglasio je da Evropa treba da se vodi sopstvenim unutarpolitičkim, ali i državnim interesima.

"Čini mi se da je u interesu svih evropskih zemalja, ako griješim neka me ubijede u suprotno, da se objedine napori za pronalazak ekonomskih i političkih rješenja, za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i za rješavanje čitavog niza ekoloških problema", ocijenio je Putin.

On je naveo da niko ne želi da broj zemalja sa nuklearnim naoružanjem raste i da tu opasnost razumiju sve zemlje.

Putin je ocijenio da u osnovi svih savremenih međunarodnih odnosa stoji Ustav Ujedinjenih nacija - to je fundament međunarodnog prava.

"Često iskrsavaju sporni momenti kada se interesi određenih država sukobljavaju. To se ponekad dešava vještački, a katkad i iz objektivnih razloga, što dovodi do narušavanja Ustava UN", rekao je Putin.

Putin je zaključio da se interesi svih zemalja podudaraju kada je riječ o primjeni oružja za masovno uništavanje.

Bonus video: