Slovenija: Referendum o gej brakovima

Na 3.113 redovnih birališta, 59 birališta za birače izvan mjesta stalnog prebivališta i 32 birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništima trebalo bi da glasa 1,7 miliona građana države
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2015. 10:06h

Građani Slovenije danas se izjajšnjavaju na referendumu o gej brakovima, odnosno o tome da li se brak može definisati kao zajednica dvije osobe umjesto kao zajednica muškarca i žene, a gej parovima dati pravo da usvajaju djecu.

Glasačka mjesta su otvorena jutros u sedam sati, ali u prvom satu gotovo niko od registrovanih 1.7 miliona birača nije došao da glasa, prenosi AFP.

Glasačka mjesta se zatvaraju u 19 sati, a preliminiarni rezultati se očekuju ubrzo nakon toga.

Slovenački parlament je u martu usvojio zakon kojim je definicija braka promijenjena u „zajednicu dvije osobe“ umjesto „zajednicu muškarca i žene“, čime su homoseksualni parovi dobili ista prava kao heteroesksualni parovi, uključujući pravo da usvajaju djecu.

Međutim, protivnici ovog zakona okupljeni u grupi „U pitanju su djeca“ odmah su pokrenuli kampanju i uspjeli da prikupe 40 hiljada potpisa neophodnih za referendum.

Papa Franja se ovim povodom oglasio prije nekoliko dana i pozvao slovenačke političare da stanu u odbranu porodičnih vrijednosti.

Ne pominjući eksplicitno referendum, papa je grupi slovenačkih hodočasnika rekao da ohrabruje „sve, pogotovo one sa javnom odgovornošću, da podrže porodicu, koja je strukturna referentna tačka za život društva“.

Prema posljednjim anketama koje je u petak objavila državna televizija, na referendum bi trebalo da izađe 46 odsto građana od kojih će, kako se očekuje, 55 odsto glasati protiv.

Zakon će biti povučen ukoliko na referendum izađe bar 20 odsto birača, a većina se izjasni protiv zakona.

Na snazi će ostati prethodni zakon koji dozvoljava registraciju građanskog partnerstva, ali ne i usvajanje djece.

Ovo nije prvi referendum ove vrste u Sloveniji, čiji su građani odbacili gej brakove na referendumu 2012, kada je na glasanje izašao mali broj građana.

Predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, odnosno njegova stranka, podržavaju zakon, smtajući da će on otkloniti diskriminaciju i garantovati jednaka prava svim građanima.

Bivši premijer iz opozicione Slovenačke demokratske stranke, Janez Janša, protiv je zakona i smatra da brisanje pola iz definicije braka daje osnova za kršenje ljudskih prava djece.

Bonus video: