Sud odlučio: Marin Le Pen nije podsticala na mržnju prema muslimanima

Predsjednica Nacionalnog fronta je 2010. na jednom javnom skupu uporedila molitve muslimana na ulicama u pojednicim kvartovima gradova u kojima nema džamija, s okupacijom teritorija za vrijeme Drugog svjetskog rata
64 pregleda 0 komentar(a)
Marin le Pen, Foto: Reuters
Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 15:29h

Krivični sud u Lionu oslobodio je danas predsjednicu francuske ekstremne desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, daljeg krivičnog postupka na osnovu žalbe za podsticanje mržnje jer je 2010. godine uporedila molitve muslimana na ulicama sa nacističkom okupacijom.

Marin Le Pen, čija je stranka postigla značajan uspjeh na nedavno održanim regionalnim izborima u Francuskoj, prvi put se našla na sudu zbog "podsticanja diskriminacije, nasilja i mržnje na osnovu vjerske pripadnosti".

Predsjednica Nacionalnog fronta je 2010. na jednom javnom skupu uporedila molitve muslimana na ulicama u pojednicim kvartovima gradova u kojima nema džamija, s okupacijom teritorija za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"To je okupacija teritorije. Jeste da nema oklopnih vozila ni vojnika, ali je to ipak okupacija i to smeta građanima", rekla je ona.

Četiri antirasističke organizacije su tada podnijele krivičnu prijavu protiv Marin Le Pen, ali je sud danas naveo da je ona svojom izjavom, u kojoj je osudila mjesto koje zauzimaju ljudi tokom molitve, upotrijebila svoje pravo na slobodu izražavanja.

Bonus video: