Angela Merkel spriječila bunt unutar svoje partije

Merkelova je branila svoju politiku, ali je napravila ustupak kritičarima
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 06:34h

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je juče svoju politiku prema izbjeglicama na kongresu svoje konzervativne partije, ali je ipak izašla u susret kritičarima rekavši da će smanjiti priliv izbjeglica i ponovila svoju optimističku mantru „mi ovo možemo“.

Nakon što su je i magazin „Tajm“ i „Fajnenšl tajms“ imenovali za ličnost godine zbog njene smjele reakcije na krizu, Merkelina politika „otvorenih vrata“ je kod kuće naišla na veliki otpor što je počelo da joj ugrožava politiku.

U svom govoru, Merkelova je kazala da je ovo bila izvanredna godina u kojoj se Njemačka usprotivila Rusiji zbog krize u Ukrajini, izdejstvovala dogovor kako bi Grčka ostala u eurozoni i primila stotine hiljada izbjeglica koje su bježale od rata i tlačenja na Bliskom istoku.

Ona je kazala da je otvaranje granica izbjeglicama koje su u avgustu kampovale u Mađarskoj bilo „humanitarni imperativ“. Međutim, praveći ustupak kritičarima unutar svoje Demohrišćanske unije (CDU), rekla je da će smanjiti priliv.

„Želimo i hoćemo, značajno smanjiti broj izbjeglica“, kazala je ona uz aplauz na kongresu stranke gdje je na samom kraju od 1000 delegata CDU dobila stojeće ovacije u trajanju od osam minuta. „Bila je borbena, energična, harizmatična“, objavio je list „Di cajt“.

Fraza „značajno smanjiti“, koju je Merkel juče upotrijebila govoreći o prilivu migranata, direktan je rezultat rezolucije koju je rukovodstvo CDU u žurbi preraradilo noć uoči kongresa kako bi spriječili otvorenu pobunu zbog njene politike prema izbjeglicama, navodi Rojters.

„To je bilo veoma bitno budući da je sada potpuno jasno da je nemoguće primiti još milion ljudi“, kazala je Kristina Šreder, bivša ministarka za porodična pitanja, govoreći o rekordnih milion izbjeglica koje su ove godine ušle u zemlju. „To bi preopteretilo Njemačku“.

Juče objavljena anketa pokazala je da konzervativni savez Merkeline CDU i njihovih bavarskih saveznika ima podršku 37 odsto birača, što je niže od 43 procenta koliko je bilo sredinom avgusta.

Međutim, atmosfera na jučerašnjem kongresu bila je uglavnom pozitivna, za razliku od raspoloženja u Berlinu prošle nedjelje kada su rivalske socijaldemokrate (SDP) imale kongres na kojem je lider Zigmar Gabrijel sankcionisan zbog toga što nije uspio da bolje iskoristi Merkelinu ranjivost u izbjegličkoj krizi.

Bonus video: