Bugarska: Najmanje 33 carinika osumnjičena za primanje mita

"Carinici su puštali vozila bez kontrole i primali između 5 i 300 eura mita po vozilu", rekla je tužiteljka Danijela Popova zadužena za istragu krijumčarenja
75 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.12.2015. 20:26h

Bugarska je danas ponovno otvorila granicu sa Turskom zatvorenu na pet sati i privela najmanje 33 carinika koja su osumnjičena za korupciju, objavilo je tužilaštvo.

"Svi carinici iz smjene u nedjelju ujutro koji su kontrolisali ulaske u Bugarsku na graničnom prijelazu Kapetan-Andrejevo nalaze se u pritvoru u sklopu istrage za krijumčarenje", rekao je glavni tužilac Sotir Cacarov.

Više od 100.000 leva (50.000 eura) pronađeno je tokom pretresa u pet gradova blizu granice. Carinici su puštali vozila bez kontrole i primali između 5 i 300 eura mita po vozilu, rekla je tužiteljka Danijela Popova zadužena za istragu krijumčarenja.

Dodala je i da "operacija nije završena".

Premijer Bugarske Bojko Borisov je izjavio da očekuje između 80 do 100 privođenja u sklopu te operacije.

Granica je bila oko pet sati zatvorena za vozila koja su ulazila u Bugarsku i otvorena je poslijepodne. Sa turske strane se stvorila kolona od 15 kilometara, naveo je radio.

Granični prelaz Kapetan-Andrejevo se nalazi na najdirektnijem putu između Evrope i Bliskog istoka.

Na spoljnoj granici Evropske unije, Bugarska je redovno suočena sa trgovinom robe i ljudi, a ilegalni imigranti često prelaze granicu sakriveni u vozilima.

Krijumčarenje cigaretama za Evropsku uniju je razotkriveno u martu ove godine.

Bonus video: