EU će najvjerovatnije produžiti sankcije Rusiji?

Ruska agencija dodaje da je od još jednog neimenovanog evropskog diplomate dobila potvrdu da će sankcije Moskvi najvjerovatnije biti produžene
63 pregleda 5 komentar(a)
EU, Rusija, Foto: Shutterstock
EU, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2015. 12:46h

Sankcije Evropske unije protiv Rusije, kojima ističe rok 31. januara 2016, najvjerovatnije će biti produžene, bilo da budu stavljene na razmatranje ili ne, izjavio je danas neimenovani izvor blizak Savjetu EU.

"Stvar je jednostavna: Savjet EU je ograničavajuće mjere doveo u vezu sa sprovođenjem sporazuma iz Minska. To nije pitanje o kojem će se raspravljati, već je to politički cilj koji sada imamo", rekao je on agenciji Tass.

Primijetivši da sporazumi iz Minska do danas nisu sprovedeni, isti izvor je zaključio da sankcije treba da budu produžene.

"Kako kažu, biće produžene za još šest mjeseci", precizirao je neimenovani diplomata, komentarišući brojne spekulacije u medijima o tom pitanju.

On je dodao da bi formalnu odluku trebalo da donese Savjet EU, mada bi se, kako objašnjava, to moglo učiniti i na drugačiji način.

"Sada se nastavlja rad na nivou radnih grupa. Prema planu, ambasadori EU treba da odobre odluku pisanom procedurom, mada je procedura kasnija odložena, dok se rad nastavlja. Nikom se zapravo ne žuri, pošto sankcije ističu tek krajem januara", rekao je diplomata.

Prema njegovim riječima, pitanje produženja antiruskih sankcija nije na agendi Savjeta EU koji treba da zasjeda 14. decembra u Briselu.

"Neke zemlje članice EU zalažu se za diskusiju o paketu sankcija na nivou ministara, dok su druge spremne da ih automatski produže da se ne bi vrijeme gubilo na razgovore o ukrajinskoj krizi na posljednjim sastancima ove godine, koji će biti usmjereni na rješavanje mnogih problema vezanih za migracije", rekao je isti izvor.

On naglašava da do danas nijedna od 28 zemalja EU nije istupila protiv produženja ograničavajućih mjera.

Tass navodi da se Italija i Luksemburg zalažu za preispitivanje paketa sankcija protiv Rusije.

Ruska agencija dodaje da je od još jednog neimenovanog evropskog diplomate dobila potvrdu da će sankcije Moskvi najvjerovatnije biti produžene.

Bonus video: