Oland apelovao da se usvoji konačni dogovor o klimi

Novi, vjerovatno konačni nacrt sporazuma treba uskoro da bude predstavljen svjetskim pregovaračima
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Ban Ki MuN ,lORAN fABIJUS, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Ban Ki MuN ,lORAN fABIJUS, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2015. 12:55h

Francuski predsjednik Fransoa Oland zatražio je danas od predstavnika 195 zemalja na konferenciji o klimi u Parizu da naprave "odlučujući korak" i usvoje konačni dogovor o klimi.

On je kazao da od današnjeg dana, 12. decembra, treba napraviti ne samo "istorijski dan" nego i dan važan za čovječanstvo.

"Francuska od vas traži, Francuska vas moli da usvojite prvi univerzalni dogovor u dosadašnjoj istoriji", rekao je Oland.

Danas je učesnicima Konferencije o klimi predstavljen nacrt Sporazuma o klimi, koji predviđa da do kraja vijeka bude ograničen rast globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski period.

Ban poručio pregovaračima o klimi: Svijet vas gleda

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun održao je danas nadahnut govor pred učesnicima konferencije o klimi u Parizu, pozvavši ih da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

"Čitav svijet vas gleda. Milijarde ljudi zavise od vaše mudrosti", istakao je Ban, a prenijela agencija AP.

"Došlo je vrijeme da se prizna da se nacionalnim interesima najbolje služi tako da se djeluje u međunarodnom interesu", istakao je prvi čovek UN-a.

On je dodao: "Moramo da radimo onako kako diktira nauka. Moramo da zaštitimo planetu koja nas održava. Potrebno je da se svi uključimo u to".

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo je danas ministrima zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi u Parizu nacrt sporazuma o smanjenju emisija štetnih gasova koji prijete da potpuno poremete klimatski sistem planete.

Fabijus, koji je predsjedavao skoro dvonedjeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prijestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, sporazum ministrima koji sada treba da odluče da li će ga odobriti ili ne.

On je istakao da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti "istorijska prekretnica" ukoliko bude usvojen.

Fabijus: Nacrt klimatskog sporazuma će biti pravno obavezjući

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je danas da će konačan nacrt međunarodnog klimatskog sporazuma biti pravno obavezujući.

Fabijus je rekao da će cilj sporazuma biti da do kraja vijeka bude ograničeno povećanje globalnih prosječnih temperatura na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski nivo, kao i da će se nastojati da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

To je bio glavni zahtjev malih ostrvskih zemalja i siromašnih država.

Novi, vjerovatno konačni nacrt sporazuma treba uskoro da bude predstavljen svjetskim pregovaračima.

Dokument, prema riječima jednog francuskog zvaničnika, ima oko 20 stranica, oko sedam manje nego prethodni nacrt.

Bonus video: