130.000 EURA

Austrija: Trag novca iz Dunava vodi do Balkana

U slučaju da se ne utvrdi da je to dio plijena nekog krivičnog djela i ne pronađe vlasnik, prolaznici koji su našli novac i obavijestili o tome policiju, mogli bi dobiti kompletan iznos poslije godinu dana
2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2015. 10:34h

Austrijska policija traga za "vlasnicima" 130.000 eura pronađenih u Dunavu pokraj Beča, za koga se sumnja da potiče sa Balkana, a slučajni prolaznici, koji su novac pronašli tokom šetnje mogli bi kao nagradu da dobiju kompletan iznos ukoliko se ispostavi da on nema vlasnika ni "kriminalno porijeklo".

U vodi je plivao novac o čemu su prolaznici obavijestili policiju koja je odmah pokrenula istragu kako bi utvrdila čije su novčanice.

Najprije se mislilo da se radi o falsifikatima, ali je ustanovljeno da se radi o "pravom" novcu, što je podstaklo dalje sumnje.

Policija Donje Austrije pozvala je svoje kolege iz Beča da pomognu u rješavanju slučaja.

Čuvari reda pokušavaju da rasvijetle da li novac ima bilo kakve veze sa nekim krivičnim djelima.

Policija smatra da bi novac mogao biti povezan sa pranjem novca i da trag vodi na Balkan.

"Moguće je da su neke osobe izgubile živce i novac bacile u Dunav", prenio je jedan neimenovani policajac.

On je dodao da predstoji i duga istraga, ali se taj drugi trag ispostavio netačnim, pošto više ne postoji nada da će se ustanoviti iz koje banke je novac.

Takođe je otvoreno i pitanje da li će oni koji su pronašli taj novac dobiti nagradu ukoliko se ustanovi da mu je porijeklo iz krivičnog djela.

U slučaju da se ne utvrdi da je to dio plijena nekog krivičnog djela i ne pronađe vlasnik, prolaznici koji su našli novac i obavijestili o tome policiju, mogli bi dobiti kompletan iznos poslije godinu dana.