Kameron predlaže: Smanjiti beneficije istočnim Evropljanima koji žive u VB

"Želim da Velika Britanija ostane u reformisanoj EU. Zato tražim važne reforme kako bi se riješile brige britanskog naroda. Shvatam da su neke oblasti teže od drugih, posebno reforme koje sam predložio u socijalnoj zaštiti", rekao je Kameron
2 komentar(a)
Dejvid Kameron, Dačian Ciolos, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Dačian Ciolos, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 18:47h

Britanski premijer Dejvid Kameron danas je u Rumuniji iznio svoje predloge za reformu Evropske unije, među kojima je i predlog za smanjenje beneficija istočnim Evropljanima koji žive u Velikoj Britaniji.

Poslije razgovora u Bukureštu, Kameron su uputio u Varšavu gdje će se sastati s poljskim liderima.

Kameron traži da se u okviru pregovora o reformi EU za ostanak Velike Britanije smanje socijalna davanja. Taj predlog se odnosi na stotine hiljada Poljaka i 175.000 Rumuna koji žive u Velikoj Britaniji.

"Želim da Velika Britanija ostane u reformisanoj EU. Zato tražim važne reforme kako bi se riješile brige britanskog naroda. Shvatam da su neke oblasti teže od drugih, posebno reforme koje sam predložio u socijalnoj zaštiti", rekao je Kameron.

Kameron se u Bukureštu sastao s premijerom i predsjednikom, a posjetio je noćni klub u kojem je krajem oktobra poginulo 60 ljudi i zapalio svijeću i položio vijenac.

Uoči Kameronovog dolaska u Poljsku, ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovksi je rekao da je predlog za smanjenje beneficija za strane radnike "sporna tačka", dok je premijerka Beata Šidlo rekla novinarima da vjeruje da predložena smanjenje "nisu prihvatljiva", ali da je otvorena za razgovore o raznim mogućnostima.

Bonus video: