Njemačka uvodi lične karte za izbjeglice

Detalji o zdravstvenom stanju i vakcinacijama biće, takođe, zabilježeni, kao i informacije o akademskim i profesionalnim kvalifikacijama izbjeglica
2 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 15:56h

Njemačka vlada postigla je danas dogovor o uvođenju ličnih karti za izbjeglice, u nastojanju da na bolji način kontroliše talas migranata koji sa Bliskog istoka stižu u tu državu.

Na ličnim kartama, čije izdavanje se očekuje od polovine februara, nalaziće se informacije o datumu i rođenju izbjeglica, njihovoj nacionalnosti i rodu, kao i fotografija i detalji o visini i boji očiju.

Registracioni centri će uzimati i otiske prstiju izbjeglicama, a svi podaci biće sačuvani u centralnom registru.

"Na ovaj način mi možemo da pokušamo i bolje prepoznamo ljude koji pokušavaju da sakriju svoj identitet", navodi se u saopštenju njemačkog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera.

Detalji o zdravstvenom stanju i vakcinacijama biće, takođe, zabilježeni, kao i informacije o akademskim i profesionalnim kvalifikacijama izbjeglica, kako bi se ubrzao proces njihove integracije.

Da bi se izbjegla registracija iste osobe dva puta, centri će biti opremljeni sistemima za upoređivanje otisaka prstiju.

Njemačka vlada se nada da će početi sa izdavanjem ličnih karti izbjeglicama sredinom februara, pošto ovu odluku usvoji parlament.

Procjenjuje se da bi oko milion izbjeglica moglo da stigne u Njemačku do kraja godine, a lokalne vlasti se bore sa obimom i tempom njihovog priliva, navela je britanska agencija.

Kancelarka Angela Merkel našla se na udaru kritika opozicije i nekih saveznika iz redova konzervativaca, jer je otvorila granice Njemačke za izbjeglice iz Sirije, a kritike su pojačane nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Bonus video: