Gabrijel: Saudijska Arabija da prestane da finansira vehabijske džamije

"Potrebna nam je Saudijska Arabija za rješavanje regionalnih konflikata", rekao je Gabrijel, šef Socijaldemokrata (SPD), koalicionog partnera kancelarke Angele Merkel, za list "Bild am zontag"
3 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2015. 17:18h

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel pozvao je danas Saudijsku Arabiju da prestane sa podrškom radikalnim vjernicima u jeku zabrinutosti među poslanicima u Berlinu zbog toga što najveći izvoznik nafte na svijetu finansira militantne džamije.

Neobična kritika upućena zalivskoj državi uslijedila je nakon izvještaja Njemačke obavještajne službe (BND) u kome se navodi da je saudijska spoljna politika postala "impulsivnija", prenio je Rojters.

Njemačka vlada kritikovala je BND zbog takvih sugestija o Saudijskoj Arabiji, važnom poslovnom partneru, koja je uključena u međunarodne razgovore za pronalaženje političkog rješenja za krizu u Siriji, prenio je Rojters.

"Potrebna nam je Saudijska Arabija za rješavanje regionalnih konflikata", rekao je Gabrijel, šef Socijaldemokrata (SPD), koalicionog partnera kancelarke Angele Merkel, za list "Bild am zontag".

"Ali u isto vrijeme moramo da stavimo do znanja da više nećemo skretati pogled. Vehabijske džamije širom svijeta finansira Saudijska Arabija. U Njemačkoj, mnogi opasni islamisti dolaze iz tih zajednica", poručio je Gabrijel.

Saudijska Arabija slijedi vehabizam, ultrakonzervativnu formu islama, koju neki kritičari vide kao uzrok međunarodne džihadističke prijetnje.

Neke ekstremističke grupe, uključujući Islamsku državu (ID) i Al Kaidu, slijede ekstremno tumačenje salafizma, kao ogranka islama, iz koga je potekao vehabizam.

Njemačka je zabrinuta zbog jačanja podrške salafistima, čiji je broj prema podacima BND porastao na 7.900, u odnosu na 5.500 prije dvije godine.

Drugi Socijaldemokrata Tomas Operman, izjavio je da vehabizam nudi ideologiju za borce ID i doprinosi radikalizaciji umjerenih pobunjenika.

"Ne treba nam i ne želimo ga u Njemačkoj", rekao je on za "Velt am zontag".

Njemci su zabrinuti zbog mogućeg terorističkog napada na njihovom tlu, posebno nakon napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi, navodi britanska agencija.

Bonus video: