Lavrov: Evropa danas ne može da priušti konflikte

"Sve ostalo mora biti podređeno tome, kao i borba protiv nacista (u Drugom svjetskom ratu). Sve ostalo je bilo podređeno tome", rekao je Lavrov
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 10:34h

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da moderna Evropa danas ne može da priušti konflikte i da je glavni prioritet uključivanje zemalja Bliskog istoka u borbu protiv Islamske države.

"Moderna Evropa ne može da priušti konflikte u situaciji radikalne međusobne zavisnosti. Mi smo pod velikim uticajem krize koja nas okružuje", izjavio je Lavrov na Ministarskom savjetu OEBS-a u Beogradu.

Podsjetivši na riječi predsjednika Rusije Vladimira Putina na Generalnoj skupštini UN da se u borbu protiv Islamske države i dugih paravojnih grupacija moraju uključiti zemlje Bliskog istoka, Lavrov je rekao da je to glavni prioritet.

"Sve ostalo mora biti podređeno tome, kao i borba protiv nacista (u Drugom svjetskom ratu). Sve ostalo je bilo podređeno tome", rekao je Lavrov.

On je dodao da se države danas nalaze u situaciji u kojoj prije sagledavaju svoje kratkoročne koristi nego što su spremne da se "uključe u ozbiljna partnerstva".

"Nećemo dozvoliti da teroristi imaju koristi od nelegalne trgovine raznim stvarima, ali ne možemo biti uspješni ako nam drugi podmeću klipove pod noge, kao što se desilo u vazdušnom napadu na Siriju", rekao je Lavrov.

Govoreći o krizi u Siriji, ruski ministar je kazao da se teroristi "ne mogu dijeliti na dobre i loše momke" i da pregovori moraju da se vode između civilnih predstavnika u odgovarajućim delegacijama.

"Želimo da demaskiramo terorizam bez obzira kojoj se religiji priklanja", rekao je Lavrov.

Takođe je istakao da je potrebna bliža saradnja s partnerima iz mediteranskog regiona i omogućavanje preseljenja određenih ljudi, kao da se treba pozabaviti razlozima pojave sukoba u tom regionu, bez stajanja na bilo čiju stranu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Lavrov je rekao da se pojavljuju brojne kontradiktornosti koje ne doprinose rješavanju problema i da Rusija ne želi da uključi "nikakvu militarističku retoriku koja bi podstakla daje sukobe".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se danas sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom na marginama Ministarskog savjeta OEBS u Beogradu.

Bonus video: