ODBACIO OPTUŽBE RUSIJE

Erdogan: Nijesmo izgubili moralne vrijednosti da kupujemo od terorista

Ministarstvo je objavilo fotografije kolona tankera sa naftom na granici Turske i Sirije. Tankeri slobodno prelaze i granicu Turske i Iraka, navodi Ministarstvo
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2015. 17:51h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas navode Rusije da su on i njegova porodica profitirali od trgovine naftom s terorističkom Islamskom državom.

"Niko nema prava da iznosi takve uvrede kao što je sugestija da Turska kupuje naftu od Islamske države", rekao je Erdogan u Kataru.

On je rekao da "Turska nije izgubila svoje moralne vrijednosti da kupuje naftu od terorističke organizacije".

"Oni koji iznose takve uvredljive tvrdnje imaju obavezu da ih dokažu. Ako to urade, ja neću ostati na predsjedničkom položaju ni jedan minut. Ali i oni koji iznose takve tvrdnje takođe moraju da odu ako ih ne mogu dokazati", rekao je Erdogan.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatoli Antonov i drugi zvanični Rusije rekli su ranije danas da satelitski snimci pokazuju da Islamska država transportuje naftu u Tursku.

Odnosi Turske i Rusije su zaoštreni pošto je turska oborila ruski vojni avion za koji tvrdi da je ušao u turski vazdušni prostor.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i članovi njegove porodice su direktno umiješani u ilegalni šverca nafte sa naftnih polja koja kontroliše Islamska država, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je pokazalo sateltiske fotografije kolona tankera sa naftom na granici Turske i Sirije. Tankeri slobodno prelaze i granicu Turske i Iraka, navodi Ministarstvo.

Oni dodaju da se profit od goriva koristi za bogaćenje državnog vrha Turske, ali i za naoružavanje terorista.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sinoć objavio da je Rusija dobila obavještajne podatke koji potvrđuju da se nafta sa polja ID na industrijskom nivou kreće kroz Tursku.

Turski predsjednik Redžep Erdogan je kazao da će se povući ako se dokaže njegova umiješanost.

Odnosi dvije zemlje su zategnuti od kad je Turska oborila ruski borbeni avion, nakon čega je stradao jedan ruski pilot. Rusija je nakon toga optužila da sumnjiči Tursku da je to uradila da bi prikrila saradnju sa ID.

Preporučujemo za Vas