Koga je porodica sahranila: Ruski dezerter se više od 10 godina krio u šumi?

"Sve vrijeme je živio na Kamčatki, uglavnom se krijući u šumi. Živio je radeći razne poslove i nije pokušao da dođe u kontakt sa svojom porodicom", navode iz lokalne policije
51 pregleda 0 komentar(a)
Rusija, vojnik, Foto: Shutterstock
Rusija, vojnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2015. 09:15h

Ruska policija uhapsila je vojnog dezertera koji se krio u šumi na istoku zemlje više od jedne decenije, živeći od prikupljanja otpada, piše britanski kist Gardijan, a prenosi B92.

Identitet 30-godišnjeg muškarca nije objavljen, ističe se samo da je otišao u vojsku 2003. godine i da je bio stacioniran na Kamčatki godinu dana prije nego što je pobjegao

"Sve vrijeme je živio na Kamčatki, uglavnom se krijući u šumi. Živio je radeći razne poslove i nije pokušao da dođe u kontakt sa svojom porodicom", navode iz lokalne policije.

Potraga za dezerterom je obustavljena nekoliko mjeseci nakon što je on pobjegao iz vojske, pošto je njegove porodica jedno tijelo identifikovala da je njegovo.

Tass piše da je porodica čak i sahranila tijelo pronađenog čovjeka za kojeg su mislili da je on, kao i da je vojnik, kako zvaničnici navode, dezertirao zbog "porodičnih problema".

Vojnik je navodno sebi napravio dom od starih materijala koje je pronašao, a živio je, između ostalog, od rada na privatnoj farmi svinja i prikupljanja otpada.

Prema ruskom zakonu, vojnici koji dezertiraju mogu biti osuđeni i na sedam godina zatvora.

Gardijan takođe piše da je 2003. godine obavezni vojni rok trajao dvije godine, ali da je kasnije to smanjeno na godinu dana.

Valentina Malnikova, direktorka Komiteta majki vojnika kaže da sumnja da će vojnik biti osuđen na najvišu kaznu.

"Bilo je mnogo dezertera tih dana na dalekom istoku. Imali smo slučajeve kada su se neki krili u podrumu godinama. Onda bi otišli na psihijatrijsko ispitivanje gdje bi ih oslobodili", navodi Malnikova.

Bonus video: