Nakon napada, Pariz uzvraća porukama mira i ljubavi

"Daj mi mržnju i pretvoriću je u ljubav", napisao je jedan od uličnih umjetnika na jednim pariskim vratima uokvirenim francuskom trobojkom
1 komentar(a)
Pariz, Foto: Reuters
Pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2015. 17:16h

Dok se Pariz polako oporavlja od krvavih terorističkih napada od 13. novembra, ulični umjetnici zaposjedaju njegove ulice i bilborde, ostavljajući poruke kojima prkose neprijatelju.

Kako AP podsjeća, glavna meta terorista bili su mladi Parižani koji su petak veče provodili na koncertima, u restoranima, kafićima i na fudbalskoj utakmici. Njih 130 je ubijeno, a više stotina ranjeno.

Od tada iz cijelog svijeta stižu poruke saučešća, a Parižani obilaze mjesta napada ostavljajući cvijeće, svijeće i poruke na pločniku i ogradama.

Od nedavno su im se pridružili i grafiti umjetnici koji tokom noći ispisuju poruke i oslikavaju čitave zidove pod sloganom "Spray for Paris", svojevrsnim nastavkom onlajn pokreta "Pray for Paris" koji je osvanuo na društvenim mrežama neposredno po izvršenju atentata.

"Daj mi mržnju i pretvoriću je u ljubav", napisao je jedan od uličnih umjetnika na jednim pariskim vratima uokvirenim francuskom trobojkom.

"Zakopajte oružje", poručuje drugi, dok je treći na banderu okačio poster sa Marijanom, alegorijom francuske republike, iz čijeg oka teče plavo-bijelo-crvena suza.

Na desetine najrazličitijih verzija slogana poput "Volim Pariz" i "Pariz je i dalje na nogama", ukrašavaju grad u obliku grafita i postera, kao i brojne umjetničke varijacije gradske devize "Fluctuat Nec Mergitur" (Ljulja se, ali se ne potapa).

Poruka umjetnika je jasna: "Pariz je možda pretrpio jak udarac, ali nije poražen".

Bonus video: