Junker: Ako propadne Šengen, propada i euro

Mada nijesu Eurozona sa svojih 19 članica i Šengenska zona, kojoj pripadaju 22 članice EU i četriri države izvan bloka, nijesu pravno povezane, Junkerovo upozorenje odražava sve veću zabrinutost u Briselu da bi tenzije unutar EU oko izbjegličke krize mogu podriti težnje za evropskim jedinstvom inicirane nakon Drugogs svjetskog rata
3 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 19:26h

Predsjednik Evropske komisije upozorio je danas da su opstanak „djelimično komatoznog“ evropskog sistema otvorenih granica i zajednička valuta u opasnosti ukoliko zemlje članice nastave da postavljaju ograde na granicama kako bi spriječile ulazak izbjeglica.

Žan Klod Junker je napravio direktnu vezu između dva ključna dostignuća evropskih integracija, rekavši u Evropskom parlamentu da će euro kao valuta biti ugrožen ukoliko se raspane Šengenski sistem putovanja bez pasoša.

„Ukoliko duh Šengena napusti naše zemlje i naša srca, izgubićemo više od Šengena. Zajednička valuta nema smisla ukoliko propadne Šengen. To je jedan od kamena temeljaca evropske građevine“, kazao je Junker.

Mada nijesu Eurozona sa svojih 19 članica i Šengenska zona, kojoj pripadaju 22 članice EU i četriri države izvan bloka, nijesu pravno povezane, Junkerovo upozorenje odražava sve veću zabrinutost u Briselu da bi tenzije unutar EU oko izbjegličke krize mogu podriti težnje za evropskim jedinstvom inicirane nakon Drugogs svjetskog rata.

Bonus video: