DOGOVOR MINISTARA UNUTRAŠNJIH POSLOVA ZEMALJA EU

Nakon napada u Parizu: Reforma Šengenske zone, sistematska kontrola granica...

Teroristički napadi u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi pokrenuli su pitanje bezbjednosti na granicama unutar Šengena, gdje građani 22 članice EU kao i Norveške, Švajcarske, Islanda i Lihtenštajna, koji nijesu u Unji, mogu da putuju bez pasoša
0 komentar(a)
Bernar Kaznev, Foto: Reuters
Bernar Kaznev, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2015. 18:16h

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) dogovorili su na današnjem sastanku posvećenom borbi protiv terorizma niz mjera uključujući reformu Šengenske zone do kraja godine i sistematsku i koordiniranu kontrolu granica posle terorističkih napada u Parizu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev najavio je da su se on i njegove kolege dogovorile na hitnom sastanku da "odmah" pojačaju kontrolu na spoljnim granicama Šengenske zone poslije čega će uslijediti dublje promene.

"Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog sporazuma kako bi omogućila sistematsku i obaveznu kontrolu na spoljnim granicama za sve putnika, uključujući one na koje se odnosi sloboda kretanja," rekao je on, prenosi AFP

Šengelnska zona obuhvata 26 zemalja i dosada je bilo uobičajeno da samo oni koji nijesu državljani EU budu detaljno provjeravani a njihovi podaci upoređivani sa bazom podataka kako bi se vidjelo da li imaju veze sa terorizmom ili kriminalom. Ta kontrola će sada biti proširena i na državljane EU.

Prema zaključcima usvojenim na sastanku, članice EU su se obavezale i da će se na osnovu brze identifikacije hitnih potreba i mogućih rješenja koja će do kraja godine saopštiti Komisija biti poboljšan sistem granične kontrole članica Šengena do marta 2016.

To, kako se navodi, podrazumijeva elektronsku vezu sa relevantnim bazama podataka Interpola na svim prelazima na spoljnim granicama EU kao i automatsko skeniranje putnih dokumenta.

U kontekstu trenutne migracione krize, članice EU su se obavezale da će vršiti sistematsku registraciju, uključujući uzimanje otisaka prstiju državljana trećih zemalja koji ilegalno ulaze u zonu Šengena, bilo da su migranti iili tražioci azila, i vršiti sistematsku bezbjednosnu konrtolu uz pomoć odgovaracjućih baza podataka poput SIS II (Informativni sistema Šengena) , Interpola i VIS (Vizni informativni sistem) i nacionalih policijskih baza, uz podršku Fronteksa i Europola.

Članice EU će ojačati kontrolu na spoljnim granicama koje su najizloženije posebno raspoređujući, kada to situacija bude nalagala, brze timove za intervenciju i policajce kako bi obezbijedili sistematsku provjeru i bezbjednosnu kontrolu, navodi se u zaključcima.

Ministri su između ostalog odlučili da pojačaju policijsku saradnju a zemlje članice će obezbijediti da nacionalne vlasti sistematski unose podatke o osumnjičenim stranim terorističkim borcima u SIS II.

Europol će, kako se navodi, formirati Evropski kontraterroristički centar (ECTC) 1. januara 2016. kao platformu pomoću koje zemlje članice mogu da poboljšaju razmjenu informacija i operativnu saradnju u praćenju i istrazi stranih terorističkih boraca.

Preporučujemo za Vas