Tone leda sa Grenlanda stižu u Pariz

Zbog terorističkih napada od 13. novembra na francusku prijestonicu, moglo bi doći do pomjeranja mjesta i datuma postavljanja ove "ledene" instalacije, osmišljenje kao omaž Arktiku koji je teško pogođen globalnim otopljavanjem
71 pregleda 0 komentar(a)
Grenland, Foto: Beta/AP
Grenland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.11.2015. 18:34h

Nekoliko tona leda sa Grenlanda na putu su za Pariz, gdje će se od 30. novembra do 11. decembra održati konferencija Ujedinjenih nacija o klimi (COP21).

"Led koji ćemo izručiti u Parizu predstavlja deseti dio leda koji se istopi svake sekunde leti na Grenlandu", objasnio je za AFP danski geolog Manik Torlif Rosing koji je zajedno sa dansko-islandskim umjetnikom Olafurom Elijasonom inicijator ovog projekta.

Dvanaest ogromnih blokova leda, teških po desetak tona, isječeno je sa santi leda koje plutaju nadomak Nuka, glavnog grada Grenlanda.

Transportovan brodom do danske luke Alborg, led bi trebalo da do kraja mjeseca stigne drumskim prevozom u Pariz gdje će biti postavljen u obliku sata na jednom od gradskih trgova i tu polako se topiti dok traje konferencija.

Zbog terorističkih napada od 13. novembra na francusku prijestonicu, moglo bi doći do pomjeranja mjesta i datuma postavljanja ove "ledene" instalacije, osmišljenje kao omaž Arktiku koji je teško pogođen globalnim otopljavanjem.

"To je način da se brojke učine konkretnim i da činjenice budu dostupne našim emocijama", objasnio je Rosing.

Cilj samita o klimi u Parizu je potpisivanje sporazuma koji će omogućiti da se temperature zadrže ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru.

Bonus video: