Muslimani Austrije preventivnim mjerama protiv terorizma

Bagajati je u saopštenju istakla da se poslije napada u Parizu postavlja pitanje posljedica i da se čini da rješavanje konflikata na Bliskom Istoku konačno dobija prioritetno mjesto u međunarodnoj politici
0 komentar(a)
Beč, Austrija, Foto: Shutterstock
Beč, Austrija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2015. 09:49h

Muslimani u Austriji, nakon terorističkih napada u Parizu, žele da djeluju preventivnim mjerama protiv terorizma, prije svega razjašnjenjima i vjerskim obrazovanjem, a rješavanje konflikata na Bliskom Istoku konačno dobija prioritetno mjesto u međunarodnoj politici, izjavila je danas portparol Islamske vjerske zajednice Austrije Karla Amina Bagajati.

"Radi se o suzbijanju uzroka na licu mjesta, za koje je Evropa tako dugo odbijala da preuzme odgovornost", naglasila je Bagajati.

Ona je precizirala da bi vjerskim obrazovanjem vjernici trebalo da se "imunizuju"“ od ideologija ekstremista.

Bagajati je u saopštenju istakla da se poslije napada u Parizu postavlja pitanje posljedica i da se čini da rješavanje konflikata na Bliskom Istoku konačno dobija prioritetno mjesto u međunarodnoj politici.

Prema njenim riječima, u Evropi sada treba prije svega trezveno djelovati.

"Teroristima je cilj paralisanje društva i sijanje straha. Oni žele da ih se svi plaše i da strahuju od islama. Najviše bi željeli rast mržnje prema islamu", poručila je ona dodajući da se Islamska država oslanja na mit žrtve i da im regrutovanje boraca najlakše polazi za rukom kod frustrirane i izopštene omladine.

Bonus video: