Poljski ministar: Da izbjeglice oforme armiju i oslobode Siriju

Vaščikovski je na poljskoj televiziji rekao da izbjeglice mogu bolje biti angažovane na taj način, umjesto da ispijaju kafu na nekoj berlinskoj aveniji ili u drugim evropskim gradovima
3 komentar(a)
Izbjeglice, Foto: Reuters
Izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 08:02h

Novi ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski rekao je da stotine hiljada sirijskih izbjeglica koji hrle u Evropu, mogu biti obučeni da stvore armiju i vrate se da oslobode svoju domovinu.

Vaščikovski je na poljskoj televiziji rekao da izbjeglice mogu bolje biti angažovane na taj način, umjesto da ispijaju kafu na nekoj berlinskoj aveniji ili u drugim evropskim gradovima.

"Stotine hiljada Sirijaca su nedavno došli u Evropu. Mi im možemo pomoći da stvore armiju", rekao je šef poljske diplomatije.

"Desetine hiljada mladih ljudi iskrcali su se iz čamaca sa ajpedom u ruci i umjesto da traže piće i hranu, oni su tražili gdje mogu da dopune mobilni telefon. Oni mogu, uz našu pomoć, da idu da se bore i oslobode svoju zemlju", rekao je ministar koji će dužnost zvanično preuzeti danas.

Vaščikovski je rekao da želi da izbjegne situaciju u kojoj "mi šaljemo naše vojnike da se bore u Siriji, dok stotine hiljada Sirijaca piju svoju kafu na (berlinskom) bulevar Unter den Linden ili u nekom drugom evropskom gradu".

Njemačka je, navodi AFP, do sada vodila politiku otvorenih vrata za Sirijce koji bježe od krvoprolića u svojoj zemlji, dajući im "primarnu zaštitu", što je najviši status za izbjeglice.

Novi ministar za evropska pitanja Konrad Šimanski rekao je u subotu da Varšava više ne smatra plan EU o raspodjeli izbjeglica širom Evrope "politički mogućim" s obzirom na napade u Parizu u kojima je u petak poginulo najmanje 129 ljudi.

Taj program raspodjele, koji su dugo kritikovale najistočnije zemlje EU, došao je pod udar novih kritika nakon što su zvaničnici saopštili da je na mjestu jednog od napada u Parizu pronađen sirijski pasoš koji pripada jednom tražiocu azila koji se na putu ka Evropi u oktobru registrovao na jednom grčkom ostrvu, prenio je AFP.

Na izborima u Poljskoj prije tri sedmice pobijedila je euroskeptična, desničarska Partija prava i pravde Jaroslava Kačinjskog koja je osvojila 37,6 odsto glasova. Mjesto premijera dobila je potpredsjednica te partije Beata Šidlo.

Nova vlada položiće zakletvu danas.

Bonus video: