Pojačana bezbjednost u evropskim zemaljama

Premijer Viktor Orban je rekao da će dodatne kontrole biti uvedene na graničnim punktovima, policijske patrole će biti pojačane na aerodromima, a bezbjednost će biti veća i u nuklearnoj elektrani
0 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 15:34h

Poslije terorističkih napada u Parizu mnoge evropske zemlje su povisile stepen bezbjednosti i kontrole na granicama ili razmatraju da li postoji prijetnja i treba li preduzeti neke mjere, prenose svjetski mediji.

U susjednoj Belgiji pojačana je kontrola na granicima. Vlasti su pozvale na opreznost tokom većih događaja planiranih za vikend, ali su procijenile da nema potrebe za podizanje stepena pripravnosti.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano izjavio je da je pojačana bezbjednost u zemlji i na granicama, posebno na granici s Francuskom, prenosi AP.

Poslije sastanka s premijerom i najvišim bezbjednsnim i obavještajnim zvaničnicima, Alfano je rekao novinarima da je stepen pripravnost podignut na drugi nivo, što omogućava brzo raspoređivanje specijalnih snaga ako bude potrebno. U Rim je odmah raspoređeno 700 vojnika.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je novinarima u Hagu da je njegova vlada pojačala kontrolu na granicama i da će preduzeti "vidljive i nevidljive" mjere da pojača bezbjednost, ne precizirajući o kakvim mjerama je riječ.

"Nasilje i ektremizam ne smiju da pobijede slobodu i humanost", rekao je Rute poslije sastanka s ministrima i šefovima bezbjednosnih agencija povodom napada u Parizu.

Bezbjednosne mjere biće pojačane i u Mađarskoj, gdje će u nedjelju biti proglašen dan žalosti.

Premijer Viktor Orban je rekao da će dodatne kontrole biti uvedene na graničnim punktovima, policijske patrole će biti pojačane na aerodromima, a bezbjednost će biti veća i u nuklearnoj elektrani.

Češka je tokom noći pooštrila mjere bezbjednosti, iako obavještajne službe, kao ni u susjednoj Poljskoj, nemaju nagovještaje da povećani rizik sada prijeti zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec rekao je da je tokom noći policija preduzela pojačane mjere obezbjedjenja na aerodromu "Vaclav Havel" u Pragu, oko diplomatskih predstavništava, ambasade Francuske i uvela kontrole na granicama sa Austrijom. Takođe su pojačane i patrole oko tržnih centara.

Ruska civilna avijacija savjetovala je aviokompanijama i aerodromima da pojačaju bezbjednost, a dodatne mjere predotrožnosti preduzete su i na željezničkoj mreži.

Terminal na londonskm aerodromu Getvik jutros je evakuisan iz predostrožnosti, a britanske vlasti su najavile da će pojačati mjere bezbjednosti u lukama i na javnim skupovima.

I u nekim američkim gradovima, uključujući Njujork i Boston, pooštrena je bezbjednost iz predostrožnosti. Njujorška policija je saopštila da su pripadnici antiterorističke i drugih specijalnih jedinica raspoređeni na mjestima popularnim među turistima, kao i oko francuskog konzulata na Menhetnu.

Bonus video: