Ruska pravoslavna crkva traži nova ispitivanja posmrtnih ostataka Romanovih

Nikolaj Drugi, Aleksandra i njihovo petoro djece ubili su 1918. godine boljševici. Posmrtni ostaci, za koje se vjeruje da pripadaju njihovoj djeci, pronađeni su 2007.
0 komentar(a)
Moskva, Rusija, Foto: Reuters
Moskva, Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 20:02h

Ruska pravoslavna crkva zatražila je danas dodatna ispitivanja ostataka posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove supruge Aleksandre da bi se potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka njihovo dvoje djece pronađenih prije osam godina.

Nikolaj Drugi, Aleksandra i njihovo petoro djece ubili su 1918. godine boljševici. Posmrtni ostaci, za koje se vjeruje da pripadaju njihovoj djeci, pronađeni su 2007. godine. Međutim, Ruska pravoslavna crkva zatražila je da se njihova sahrana planirana za ovu godinu odloži.

Ruska pravoslavna crkva je kanonizovala carsku porodicu, pa bi poštovanje lažnih relikvija bilo svetogrđe.

Portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda kazao je da Ruska pravoslavna crkva insistira da se sprovede dodatna analiza DNK-a i takođe traži procjenu istoričara i antropologa.

Novi testovi DNK-a, urađeni na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdili su u srijedu 11. novembra autentičnost posmrtnih ostataka posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

Posmrtni ostaci cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove supruge Aleksandre, koji su sahranjeni u Sankt Peterburgu, ekshumirani su u okviru ponovnog otvaranja istrage o njihovom ubistvu.

Istražni odbor je naveo da će se istraga o okolnostima smrti nastaviti i da će stručnjaci uporediti ostatke cara i njegovog oca, cara Aleksandra Trećeg, kako bi se dobio "potpuno pouzdan zaključak o autentičnosti".

Bonus video: